Станишев: Доказахме се като проевропейски член на ЕС

691
Станишев: Доказахме се като проевропейски член на ЕС

Смятам, че за първите 10 месеца в ЕС страната ни се доказа като проевропейски настроен член на съюза, заяви премиерът Сергей Станишев на среща с министъра на държавното министерство и по европейските въпроси на Баден-Вюртемберг Вили Щехеле. Той е на официално посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

България работи усърдно, за да заслужи членството си в ЕС и това е една от причините да го цени толкова много, каза още премиерът. Той увери своя гост, че за България успехът на ЕС е от изключително значение и страната ни ще се стреми да допринесе за един консолидиран силен ЕС.

Министър-председателят изрази задоволството си от засилването на сътрудничеството между България и Баден-Вюртемберг след подписаната през януари 2006 г. Съвместна декларация за сътрудничество и създаването на Смесената комисия „България – Баден-Вюртемберг” както в политическата сфера, така и в областта на икономиката и образованието. Той увери своя гост, че страната ни работи активно за разширяването на Дунавското сътрудничество и подчерта, че значението на развитието на Черноморския регион предстои да нараства. Двамата се обединиха около становището, че изграждането на коридор № 7 е важен етап от разкриването на нови възможности за сътрудничество, засягащ не само Черноморския регион.

Министърът на държавното министерство и по европейските въпроси на Баден-Вюртемберг Вили Щехеле също открои доброто икономическо сътрудничество между България и Баден-Вюртемберг, като припомни, че на провинцията се пада близо 1/3 от обема на германските инвестиции в страната. На Бизнесфорума във Варна, в който взеха участие над 50 фирми, ясно пролича ролята, която България може да играе за всички държави членки на ЕС, и в частност за Германия, по отношение на новите възможности за сътрудничество, които се разкриват оттук нататък, допълни той.

Вили Щехеле поздрави правителството за водената от него политика и извършената работа през първите месеци на членството на страната в ЕС и отбеляза, че високият дял на чуждестранните инвестиции в страната доказва, че инвеститорите вярват в стабилността на бизнес климата в България. Страната ви излъчва стабилност, заяви министър Щехеле.

В качеството си на председател на Комисията по европейски въпроси в Бундесрата той отправи покана към премиера да запознае комисията с развитието и перспективите на Черноморския регион и ситуацията на Балканите, където страната ни се налага като фактор за стабилност

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg