Станишев: Дунавското сътрудничество - шанс за постигане на трайна стабилност в региона

406
Станишев: Дунавското сътрудничество - шанс за постигане на трайна стабилност в региона

Взаимодействието между България и федералната провинция Баден- Вюртемберг на политическо и икономическо равнище, в областта на околната среда и водите, културата, образованието и туризма, включително и контактите на общинско ниво, са ценен принос в Дунавското сътрудничество като важно измерение на политиката на Черноморска синергия. Около това мнение се обединиха министър-председателят Сергей Станишев и неговия колега от Баден-Вюртемберг Гюнтер Йотингер по време на работния обяд, даден от премиера, съобщиха от правителствената информационна служба.

Развитието на процеса на Дунавско сътрудничество е възможност за постигане на трайна стабилност и просперитет не само в региона, но и в европейски мащаб. Река Дунав би могла да играе много по-значима роля като свързващо звено между Западна, Централна и Източна Европа, единодушни бяха двамата министър-председатели.

Една от основните теми по време на работния обяд беше и развитието на енергетиката. Премиерът изтъкна интереса на страната ни по отношение на възобновяемите източници и атомната енергетика, като изказа мнение, че проблемите в климата на ЕС няма да могат да бъдат разрешени само с възобновяемите източници.

Поради тази причина дискусията за атомната енергетика трябва да бъда изнесена на общоевропейско ниво. Акцент в нея, според него, трябва да бъде поставен върху сигурността на атомната енергетика и внедряването на нови технологии в областта. Наред с възобновяемите източници, в близко бъдеще атомната енергетика ще играе важна роля за енергийната независимост на Европа, каза премиерът. Той изказа и безпокойството си, че Западните Балкани са изпаднали в състояние на енергийна криза вследствие от затварянето на 3 и 4 реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Гюнтер Йотингер допълни, че е необходима общоевропейска енергийна политика, в която да бъде обърнато внимание на две основни области – пренос на енергия и производствени мощности.

Изключително ползотворни са отношенията между България и Баден-Вюртемберг, отбеляза още премиерът Сергей Станишев и допълни, че те са били издигнати на ново качествено равнище с подписаната преди две години Съвместна декларация за сътрудничество и създаването на Смесена комисия „България-Баден-Вюртемберг”. Нейната важна роля за още по-голямата интензификация на сътрудничеството бе отбелязана и от Гюнтер Йотингер. Изказано бе задоволство, че няма област, в която България и Баден-Вюртемберг да не са активни, включително и в сферата на полицейското сътрудничество и земеделието.

Провеждането на Икономически ден на България в Баден-Вюртемберг през 2008 г. и Агро бизнес-форум в София ще даде съществен импулс в развитието на контактите в тези области, убедени бяха премиерът и неговият гост.

В рамките на работния обяд бе констатирано, че въпреки добрите отношения, които съществуват, не са изчерпани възможностите за сътрудничество, което би могло да се задълбочи в сфери като малките и средните предприятия, иновациите, технологичния трансфер и междуфирменото коопериране.

Снимка: Министерски съвет

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg