Станишев: Един от основните приоритети на МС е интеграцията на хората с увреждания

356
Станишев: Един от основните приоритети на МС е интеграцията на хората с увреждания

Достъпността на градската среда, оптимизирането на процедурите на ТЕЛК и помощ при разработването на проекти по европейските програми са трите основни приоритета на правителството в работата му за подобряване живота на хората с увреждания през 2008 г.

Това заяви премиерът Сергей Станишев на срещата си с национално-представените организации на хората с увреждания. Това бяха и основните проблеми поставени от участниците в срещата на днешния Международен ден на хората с увреждания.

Един от основните приоритети на правителството е интеграцията на хората с увреждания и повишаване качеството на техния живот, подчерта премиерът по време на срещата. Той изтъкна, че с днешните разговори търси продължаващ диалог и партньорство за намирането на най-верните решения на проблемите и за изработването на най-ефективните политики.

Обучението и социалната адаптация на младежите в неравностойно положение, преквалификацията на по-възрастните хора с намалена работоспособност и подпомагането на специализираните предприятия бяха сред другите поставени проблеми. Всички участници в срещата изразиха задоволството си от възможността лично да изложат проблемите си пред министър-председателя и от ангажираността му към тях. Те подчертаха, че това е поредно доказателство за добрия им диалог с правителството и отбелязаха доброто си сътрудничество през изминалите две години с Министерството на труда и социалната политика и конкретно с министър Емилия Масларова.

Министър Масларова, която участва в срещата, се ангажира до края на годината да разработи конкретни предложения за разрешаването на поставените проблеми, които да бъдат приети на оперативно заседание на правителството. Ще продължи търсенето на решения на един от най-сложните проблеми за хората с увреждания – осигуряването на достъпна среда, заяви министър Масларова. През 2008 г. предстоят промени в част от нормативните актове, отнасящи се до достъпната архитектурна среда. Целта е да се засилят мерките за ефективен контрол върху органите, които не изпълняват задълженията си да осигуряват достъпна среда за хората с увреждания.

В края на срещата участниците се договориха да се срещнат отново в този формат след една година, за да направят преглед на изпълнението на поставените приоритетни задачи, както и да набележат нови за следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg