Станишев: Финансовата криза няма как да не засегне България

841
Станишев: Финансовата  криза няма как да не засегне България

Ръст от 7 процента на БВП за първите шест месеца на годината в условията на световна финансова криза означава, че ние водим разумна фискална политика, каза в минутите за парламентарен контрол премиерът Сергей Станишев.

Тази криза няма как да не засегне България, защото ние имаме отворена икономика, каза той.Това което се случва по света означава, че внимателната фискална политика на правителството е била правилна. Правилно е било и решението за резерв от 3 процента от БВП, защото страната ни е във валутен борд и се нуждае от котви за стабилност, допълни той.

Разбира се, че това се отразява на пазара на недвижимите имоти, каза още Станишев. България успява да изпълни своите фискални цели, но са необходими допълнителни мерки за привличане на инвестиции, които за за три години са общо 15 млрд. евро. Необходими са инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на икономиката, уточни премиерът.

Във времето за парламентарен контрол премиерът Сергей Станишев отговори на питания на народни представители съответно за „политиката на правителството в борбата с корупцията и злоупотребите във втория ешелон на властта” и за „ограничаването на корупцията в страната ни, стимулирана от държавното регулиране и представяне на терени за инвестиционни предложения”, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

В отговор на първия въпрос министър-председателят съобщи конкретни данни: от 3 май т.г. към днешна дата са освободени 7 зам.-министри, назначени са 5 и са преназначени 6; от областните управители са освободени 4 и назначени 4; 28 са освободените и 4 са новоназначените заместник областни управители.

Премиерът заяви, че категорично отхвърля опитите за внушение, че промените в кабинета и администрацията са част от мерките за борба с корупцията. Тези промени срещнаха разбирането и одобрението на широката общественост, защото целяха да се оптимизира държавната администрация и да се подобри работата на правителството, подчерта Сергей Станишев.

Пред депутатите той отново заяви, че в България корупция очевидно съществува, но се доказва трудно, а пред управлението стои основният въпрос, дали може да се вземат решения само на основата на подозрения, недоказани обвинения и материали в средствата за информация или са необходими неопровержими доказателства.

 Очевидно въпросът има юридическа и политическа страна, каза премиерът и допълни, че първата се основава на максимата, че всеки е невинен до доказване на противното. На това основание ние вече в България имаме един-единствен политик, който е доказано некорумпиран и той е от опозицията, посочи Станишев. Той сподели, че неговият подход винаги е бил политически. Критерий за мен е общественото доверие. Когато то е загубено, независимо от причините, а те често са неоснователни и обвиненията не са мотивирани, по-добре за управлението е да има оставки и такива е имало, подчерта премиерът.

От парламентарната трибуна той отново повтори някои от мерките за борба с корупцията: създаването на ДАНС; реформирането на МВР и особено на звената за борбата с организираната престъпност; промените – и структурни, и персонални - във Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” и в ръководството на програмите ФАР, САПАРД и ИСПА; серията от мерки за публичност на имуществото на политическите личности и висшите държавни служители; разширените възможности за проверка на истинността на декларираната собственост; проектозаконът за конфликт на интереси и др.

Премиерът отново подчерта, че правителството полага и ще продължава да полага системни мерки в борбата с корупцията, но са необходими обединените усилия и на Народното събрание, и на съдебната система, и на цялото общество, а не темата да се използва само за политически дивиденти.

В отговора си на втория въпрос министър-председателят категорично отхвърли внушението, че политиката на правителството за ограничаване на корупцията е стимулирана от държавното регулиране и предоставяне на терени – публична държавна собственост, за инвестиционни предложения.

Правителството стриктно изпълнява съществуващите закони – Закона за горите, Закона за устройство на територията, Закона за защита на личните данни, Закона за достъп до обществена информация и издадените въз основа на тях подзаконови документи. Налице е и действаща администрация за контрол и отговорности за изпълнение на регламентираните от посочените закони дейности, заяви премиерът.

Правителството има политическата воля за промени в механизмите по разпореждане с държавните имоти, за създаване на ясен състезателен ред при извършване на разпоредителните сделки с тези имоти. За целта съм разпоредил и е изградена работна група от няколко министри и висши държавни служители, които в рамките на 2-3 седмици да предложат становище за решаването на този значим за обществото и икономиката ни въпрос, подчерта премиерът.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...