Станишев готви системни реформи в МВР?

399
Станишев готви системни реформи в МВР?

Последните събития около МВР и разклащането на доверието към него създават обществено очакване, на което трябва да се отговори ясно за още по-дълбока, системна реформа в него.

Това каза министър-председателят Сергей Станишев, който откри срещата на президента на групата държави против корупцията (GRECO) Драго Кос с представители на законодателната, съдебната, изпълнителната власт и медиите.

Премиерът посочи, че до края на 90-те години борбата срещу корупцията, превенцията и създаването на ясни законодателни условия за нейното ограничаване не са били във фокуса на държавната политиката. Смяташе се, че корупцията е част от пазарната икономиката.

Едва с процеса на стартиране на европейската интеграция на България този съществен проблем влезе във вниманието на институциите и на обществото и се предприеха сериозни мерки за ограничаване на корупцията, посочи премиерът.

По думите му направеното през последните няколко години показва политическата воля за борбата с корупцията и ограничаването и на национално ниво. Премиерът отбеляза, че през последните месеци е имало няколко ясни примера за решимостта и волята на правителството да се ограничи този обществен феномен - задържаните служители от Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", заместник-директорът на ГД БОП и др. конкретни примери.

Очевидно е, че са необходими още повече усилия както в законодателната област, така и в действията на правозащитните и правоприлагащи институции в България, заяви премиерът. Той апелира към представителите на властта да се направи максималното, да се вложат координирани усилия за да се промени ситуацията рязко към по-добро.

Това засяга работата както на МВР, така и на правителствените институции, прокуратура, съдилища и законодателни инициативи, добави той, цитиран от БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg