Станишев: Интересите на България предполагат максимална стабилност на Балканите

326
Станишев: Интересите на България предполагат максимална стабилност на Балканите

Ситуацията в Югоизточна Европа беше в центъра на разговора между министър-председателя Сергей Станишев и министъра на външните работи на Швеция Карл Билд, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът запозна своя гост с българската позиция по въпроса за едностранното обявяване на независимост от страна на Косово и подчерта, че създалата се ситуация е предизвикателство за ЕС.

За България е важно да покаже ангажираността си към стабилността в региона, което да даде необходимата сигурност за провеждане на бъдещите реформи в него, каза министър-председателят Сергей Станишев. Националните интереси на страната ни предполагат максимална стабилност на Балканите и реализиране на европейската перспектива на всички страни от региона, допълни той.

Премиерът и неговият гост установиха сходството в ролите на двете страни като балансиращ фактор в своите региони и заключиха, че се стремят да бъдат предсказуеми и отговорни партньори в международен план, които допринасят за сигурността и мира.

Швеция е ценен партньор, който реагира винаги балансирано и на база международното право, каза министър-председателят. Той декларира готовността на страната ни за най-тясно сътрудничество и партниране във връзка с шведското председателство на ЕС през втората половина на 2009 г.

Положително бе оценен ръстът на икономическото сътрудничество между двете държави през последните години. Отбелязан бе и потенциалът за развитие в областта на преките инвестиции. Министър-председателят подчерта, че това би оказало положително влияние както върху развитието на страната ни, така и върху региона като цяло. Като удовлетворителна бе оценена и тенденцията за нарастване на броя на шведските туристи, посещаващи страната ни всяка година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...