Станишев изнесе лекция в Харвард

559
Станишев изнесе лекция в Харвард

Лекция на тема "България като стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа и Черноморския регион" изнесе в Kennedy School of Government на Харвардския университет българският министър-председател Сергей Станишев. Той направи преглед на проблемите, чието решаване е необходимо, за да се ускори евроатлантическата интеграция на страните от региона.

Премиерът изтъкна нарасналото стратегическо значение на Черноморския регион, като подчерта, че той не трябва да бъде разглеждан изолирано, защото това би могло да доведе до капсулирането му. Станишев посочи, че потенциалът на този регион да стане транзитен път за природен газ към европейските пазари превръща стабилността му в жизненоважен въпрос на енергийната сигурност в дългосрочна перспектива както за ЕС, така и за САЩ.

Министър-председателят допълни, че неговите проблеми трябва да бъдат разглеждани комплексно, както и да бъде използван интегриран подход към решаването им. По отношение на Югоизточна Европа, премиерът заяви, че е от особена важност регионът да поеме отговорността за собственото си бъдеще, а да не разчита изцяло на външни фактори за решаването на противоречията и преодоляването на препятствията пред интеграционните процеси.

В Харвардския университет Сергей Станишев се срещна и разговаря и със заместник-ректора на учебното заведение Джаклин О'Нийл, със заместник-декана на Kennedy School of Government д-р Джоузеф Маккарти, както и с директора на фондация "Кокалис", Крис Сфатос.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg