Станишев: Коригираме вътрешните механизми за по-ефективно усвояване на парите от ЕС

609
Станишев: Коригираме вътрешните механизми за по-ефективно усвояване на парите от ЕС

Има много активна комуникация между българските институции и съответните дирекции на Европейската комисия. Диалогът се води в един добър и конструктивен дух, защото смятам, че се оценява, че българското правителство приема проблема на сериозно. Това заяви днес в парламента министър-председателят Сергей Станишев в отговор на въпрос от депутатите Елеонора Николова и Иван Костов относно спиране на европейски фондове за страната.

Премиерът подчерта, че за правителството това не е само проблем, но и възможност за усъвършенстване на механизмите във вътрешен план – за усвояването както на предприсъединителните фондове, така и на това, което предстои – оперативните програми, допълват още от правителствената информационна служба. Това е полезен и добър момент да направим нашите вътрешни корекции, за да бъдем по-добре подготвени, с по-добри механизми, за да може България ефективно да усвоява средствата от Европейския съюз, заяви Станишев.

Той обясни, че разширяването на ЕС и присъединяването на нови страни членки, всяка от които със специфичен механизъм на усвояване на средствата по фондовете, е показало критични моменти в осигуряването на прозрачността на процеса и ефективността и надеждността на използване средствата по фондовете, поради което през февруари ЕК е приела специален План за действие за укрепване на контролната роля на комисията в условията на споделена отговорност със страните членки за управление на средствата по структурните фондове. Искам да подчертая, че това засяга всички страни в Европейския съюз, каза премиерът. Той допълни, че в плана е подчертана решимостта на ЕК да предприема всички необходими мерки, в това число и спиране на плащанията и финансови корекции, за да се гарантира ефективно и надеждно използване на фондовете. Такива мерки вече се прилагат в редица страни членки, не само в България, подчерта Станишев.

Към момента с кореспонденция на Европейската комисия временно са преустановени част от плащанията по програми ФАР и САПАРД. По програма ИСПА ЕК е поискала допълнителна информация по изпълнението на три проекта, с което временно е отложила процеса на възстановяване на разходите от нейна страна за тези конкретни мерки, уточни премиерът. Той допълни, че Европейската комисия предприема това като част от провежданата в момента политика на засилване на контрола върху използваните средства от европейския бюджет, в това число върху прилагането на предприсъединителните и структурните фондове.

Политиката, която ще следваме и за която са предприети конкретни мерки и план за действие на Министерски съвет със срок 15 април, е концентрирана върху: превенцията - усъвършенстване и създаване на нови механизми и нормативна база за предотвратяване на условията за негативни практики, усъвършенстване на контрола по цялата верига от реализацията на един проект, усъвършенстване на процесите и прозрачност на действията, подобряване качеството на административния капацитет, работещ в тази насока и усъвършенстване на механизмите на комуникация, защото очевидно има слабости в съответните звена на министерствата, информира министър-председателят.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg