Станишев: Лисабонският договор е завършек на един продължителен и труден процес

368
Станишев: Лисабонският договор е завършек на един продължителен и труден процес

Удоволствие и привилегия е да представя Лисабонския договор, който е завършек на един продължителен и труден процес. Това каза министър-председателят Сергей Станишев, който представи мотивите на законопроекта за ратифициране на Договора от Лисабон. Закономерно е в процеса на разширяване на ЕС и в отговор на новите предизвикателства в света на глобална конкуренция, да се намери новата основа и инструменти, така че ЕС да стане и по-ефективен, и по-прозрачен, и по-достъпен за гражданите, каза Станишев.

Той отбеляза, че както повечето европейци, така и повечето българи искат не по-малко ЕС и не по-малко Европа, а повече. Разбира се, запазвайки нашата идентичност и търсейки нашите национални интереси в хармония с другите европейски народи, добави премиерът, съобщава БТА.

По думите му много скептици не са вярвали, че ще се стигне до успешен край и 27 страни, различни в своето минало, ще постигнат съгласие. Премиерът подчерта, че България е имала възможност да участва в изработването на договора. Той посочи, че страната ни е подкрепяла последователно и Германското и Португалското председателство в хода на преговорите по договора за реформа и в постигането на успешен финал в този труден процес. Сергей Станишев очерта най-важните моменти в Лисабонския договор.

С него ЕС придобива юридическа правосубектност, поема функциите на Европейската общност и става неин правоприемник, обясни премиерът. Той допълни, че основните европейски институции се реформират, намалява се състава на Европейската комисия, Европейския парламент, въвеждат се постовете на председател на Европейския съвет и на върховен представител на съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и др.

Договорът от Лисабон дава и допълнителни гаранции за спазването на основните свободи на гражданите на ЕС, обясни още Станишев. Той очерта и ролята на националните парламенти в законодателния процес на съюза. Успех за България е запазването на броя на българските евродепутати в ЕП на фона на намаляването на общия брой евродепутати, въвеждането на кирилицата като официална азбука в ЕС, подчерта Станишев.

Премиерът се обърна към народните представители с призив да подкрепят Лисабонския договор, защото той ще бъде успех за Европа, ще я направи по-силна, по-демократична и ефективна. Прилагането на договора ще бъде успех и за България, така че да живеем със самочувствието на граждани на просперираща демократична правова държава в един демократичен и все по-силен Европейски съюз, каза в края на изложението си министър-председателят на България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg