Станишев: Не са нужни допълнителни мерки срещу финансовата криза

419
Станишев: Не са нужни допълнителни мерки срещу финансовата криза

Не се намираме в обичайна икономическа и финансова ситуация в света и сривът на финансовите пазари в много държави няма как да не създаде чувствителна среда и в българското общество. Това заяви от парламентарната трибуна премиерът Сергей Станишев. Българската банкова система е стабилна, ликвидна и няма заплаха за депозитите на гражданите и фирмите, отново бе категоричен министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

Правителството е готово и ще реализира още по-висока защита на влоговете – до 50 000 евро. Разполагаме с всички необходими ресурси и инструменти при по-сериозно влияние на външната криза върху икономиката и банковата система да предприемем допълнителни и много сериозни мерки. Това засега не се налага, подчерта премиерът от парламентарната трибуна.

В рамките на настоящия мандат, благодарение на политическа воля на мнозинството, за първи път тази тема се обсъжда открито и прозрачно в парламента и пред българските граждани, каза министър-председателят по повод предстоящите дискусии в НС по разпределението на 1.206 млрд. лв. допълнителни бюджетни кредити по бюджета за тази година. След това ежегодното разпределение на излишъка се отчита пред българския парламент, допълни той.

По думите му, това е в интерес на ефективността при изразходването на тези средства и при решаването на реалните проблеми, с които се срещат и гражданите, и българските фирми. Това е прозрачният и демократичен начин на обсъждане на тези въпроси, смята министър-председателят.

Пред депутатите премиерът посочи още, че икономиката на страната ни е открита и ако ситуацията остане тежка в международен план, няма как да бъде избегнато негативно влияние върху темповете на икономическо развитие. Той призова народните представители за отговорно разглеждане на бюджета за следващата година.

По думите му, доброто изпълнение на финансовите рамките на бюджета позволява на кабинета да разпредели над 1.2 млрд. лева, а при позитивна тенденция до края на годината други постъпления има възможност да бъдат разпределени допълнителни 350 млн. лв.

Средствата по бюджетния излишък с разпределени условно в два пакета – социален и инвестиционен, припомни министър-председателят. По думите му, социалният пакет, който възлиза на 666 млн. лв., е насочен към най-нуждаещите се и предлага ясни и конкретни мерки за най-чувствителните социални групи.

Българската държава е длъжна да вземе мерки за тяхната защита и подпомагане за преодоляване на социално неравностойното им положение чрез ясни и конкретни мерки, подчерта премиерът Сергей Станишев. Сред тях са възрастните и самотните хора, хората с увреждания, децата в риск.

Инвестиционният пакет също има много силни социални елементи, защото състоянието на българските пътища, на българските железници и като цяло на инфраструктурата, в т.ч. и в околната среда, е от голямо значение за всеки един български гражданин и засяга качеството на живот и сигурността на хората, подчерта министър-председателят. Предвидени са значителни средства за решаване на реално съществуващи и трупани понякога с дълги години проблеми, допълни той.

Трябва да бъдем реалисти, отговорни пред българското общество, и да работим по бюджета по начин, който да застрахова България срещу рисковете на световната финансова и икономическа криза, така че да имаме условия за продължаващо постъпателно развитие и модернизация на нашата страна, допълни премиерът. Българските банки със сериозно нетърпение очакват това решение на българския парламент, тъй като и средствата, които ще разпредели със своето решение Народно събрание ще минат през българските банки и това е още една допълнителна гаранция за тяхното финансово състояние и за това да няма сътресения на банковия пазар, каза в заключение премиерът Сергей Станишев.

Той отново бе категоричен, че ситуацията се следи и анализира ежедневно и много отговорно и българското правителство, съвместно и в диалог с БНБ, са готови да вземат всякакви необходими мерки.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg