Станишев: Няма да поискам оставки, за да угодя на някого

490
Станишев: Няма да поискам оставки, за да угодя на някого

Първо бих искал да благодаря за доброто взаимодействие между институциите и европейските представители, заяви премиерът Сергей Станишев във Варна по повод доклада на Европейската комисия (ЕК), който бе оповестен днес.

Станишев каза, че няма да поиска оставки на министри или зам.-министри, просто за да угоди на някой.

Той обаче добави, че няма гаранция за нито един министър, че ще изкара мандата докрай. Това е важно за нашия напредък в една много трудна сфера като българското правосъдие, където има много проблеми, наследени още от българския преход, който не бе от най-чистите, посочи Станишев.

„ЕК оценява по достойнство положените усилия за последната половин година. Особено последните месеци, които ясно демонстрират волята да се преодолеят дефектите. В отчета фигурира създаването на ДАНС, която за няколко месеца не само можа да се структурира, но и започна да работи“, отбеляза Станишев.

Той посочи и положителната оценка за структурните и персонални промени в структурите на МВР. „Ще изискам от министъра (Михаил Миков - бел. ред.) още по-ефективна работа, за да покажем, че то отговаря на нужните изисквания. Важно е и създаването на поста вицепремиер, отговарящ за еврофондовете“, каза премиерът Станишев и допълни:

„Нашият анализ доведе до въвеждането на тази длъжност заради слабостите“. Искам да израза съжаление, че част от нашите резултати не влязоха в доклада - Законът за конфликт на интереси, Законът за пътищата, даващ нова структура особено при управление на пътищата, изброи Станишев.

 „Сигурен съм, че тези важни стъпки ще бъдат отразени в следващия доклад. В него е посочено и важността на закриване на безмитните магазини. Това е много ясна демонстрация на волята на българското правителство“, подчерта Станишев. Той заяви, че се „нуждаем от експертна подкрепа, за да приключим успешно реформата“.

„Подходът ни е открит за експерти от страните членки от ЕС, които не само проверяват, но и могат да ни помогнат“, заяви той. „Оценявам, че ЕК се придържа към подхода да бъде принципен съдник и да съдейства на България.

България ще очаква от ЕК да подхожда с еднакви критерии към всички страни-членки. Трябва да знаем, че за много страни са били спирани средства, включително и през последните месеци“, разясни той.

„Единият от приоритетите ми ще бъде по-добрата комуникация, по-добрият контрол. Истината е, че България се учи. Възприемаме доклада като доклад, който е важен за България“, заключи премиерът.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg