Станишев откри рехабилитирания 3-и блок в ТЕЦ „Марица Изток 2”

486
Станишев откри рехабилитирания 3-и блок в ТЕЦ „Марица Изток 2”

Премиeрът Сергей Станишев, заедно с министрите на икономиката и енергетиката и на околната среда и водите Петър Димитров и Джевдет Чакъров, откри в ТЕЦ „Марица Изток 2” рехабилитирания блок 3 на централата и сероочистващите инсталации на блокове 1 и 2. С пускането им производството на електроенергия от двата блока ще е в съответствие с европейските екологични изисквания и ще намалее замърсяването на околната среда, посочват от правителствената информационна служба.

Модернизираният блок 3, който влиза предсрочно в експлоатация, ще подкрепи енергийната система на страната преди началото на зимния сезон. Мощността му е 177 MW. В момента се реконструира блок 4. Той ще бъде готов през декември. С пускането на обновените мощности енергийната система на страната ще разполага допълнително с 350 MW, а след цялостното завършване на проекта общата инсталирана мощност на ТЕЦ „Марица Изток 2” ще достигне 1576 MW.

Българската енергетика винаги е била сърцето на икономиката, защото без производството на ток не можем да говорим за висок икономически растеж и сериозен износ на страната. Затова и рехабилитацията на първите шест блока на ТЕЦ „Марица Изток 2” има голямо значение за икономическия ни просперитет, каза премиерът Станишев. През миналата година делът на централата е около 17% от брутното електропроизводство.

Рехабилитацията на блокове 1-6 и изграждането на сероочистващи инсталации на 1-4 блок стартира през октомври 2004 г. Приключването им ще удължи ресурса на централата с 20 години, ще увеличи производствената мощност и ще намали емисиите на серен диоксид с 94 на сто. В модернизирането на ТЕЦ „Марица Изток 2” ще бъдат инвестирани 228.605 млн. евро. От тях 187.03 млн. евро са държавногарантиран експортен кредит от Японската банка за международно сътрудничество, а останалите – 35 млн. евро, са собствени средства на централата. Изпълнител е японската компания „Mitsui&Co.” Ltd.

От днес в топлоелектическата централа работи и Център за видеонаблюдение и охрана, който обхваща цялата територия на обекта. С новата система се осигурява висока степен на сигурност в ТЕЦ-а, предоставя се възможност за ранно оповестяване и предпазване на служителите от бедствия и производствени аварии, намалява се разходът за охрана.
Премиерът Сергей Станишев проведе и работна среща с ръководството на Мини „Марица Изток”. Към средата на септември най-голямото ни въгледобивно предприятие е изпълнило бизнесплана си с добива на 16 080 000 т, което е с 581 000 т повече спрямо същия период на миналата година.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg