Станишев открива срещата на страните членки на Процеса за сътрудничество в ЮИЕ

289
Станишев открива срещата на страните членки на Процеса за сътрудничество в ЮИЕ

Министър-председателят Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем ще открият първата министерска среща на страните-членки на Процеса за сътрудничество в ЮИЕ днес от 9 часа в резиденция “Бояна”.

На форума още две нови държави подписват Меморандума за разбирателство по Институционалната рамка на Инициативата за подготовка и превенция при бедствия в Югоизточна Европа. Турция и Босна и Херцеговина се присъединяват към останалите осем страни от региона, които вече са ратифицирали меморандума.

С този меморандум страните в региона заявяват желание да укрепят добрите междусъседски връзки и стабилността в Югоизточна Европа, това каза зам.-министърът на държавната политика при бедствия и аварии Валери Николов при откриването на XVI-та регионална среща на Инициативата за превенция и готовност при бедствия в Югоизточна Европа (DPPI SEE) към Регионалния съвет за сътрудничество.

Партньорството в областта на превенцията при бедствия е изключително важен въпрос за Югоизточна Европа не само поради факта, че районът е с висок риск на застрашеност от земетресения, наводнения и пожари, но също и поради необходимостта от намаляване на уязвимостта на икономиките в региона от подобни бедствия, добави още зам.-министър Николов. На експертната среща в зала 10 на НДК стана ясно още, че всички страни членки, подписали това споразумение, ще си сътрудничат в случай на възникнали бедствия с наличните сили, с които разполагат и не се предвижда създаването на отделни сили за борба с бедствията.

На срещата ще бъдат дадени основните насоки на работа в областта на сътрудничеството при превенцията, подготовката и реагирането при бедствия в региона. На срещата се очаква Република България да предаде председателството на ПСЮИЕ на Молдова, съобщават още от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg