Станишев: Поне пет министри са в конфликт на интереси

973
Станишев: Поне пет министри са в конфликт на интереси

Пет от предложените членове на Изпълнителното бюро на БСП не са избрани и то ще състои от 17 души, съобщи на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев след приключилото заседание на Националния съвет на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Близо шест часа продължи заседанието на Националния съвет на социалистическата партия. Сергей Станишев съобщи, че Янаки Стоилов, Корнелия Нинова, Катя Николова, Деница Златева и Дора Янкова са кандидатурите събрали най-много гласове.

В същото време пет от предложените не са получи 50% + 1 - Георги Пирински, Атанас Костадинов, Николай Малинов и други. Първото заседание на ИБ на БСП ще се състои следващият вторник. Анализ на 100-те дни на правителството ще бъде едно първите неща, които ще анализира тематично свършеното от правителството. Евгений Узунов, Катя Николова, Деница Златева и Корнелия Нинова са секретарите на БСП, като няма да има главен секретар, съобщи Станишев.

По думите му важно е да имаме говорители по сектори. Членовете на ИБ на БСП са Деница Златева, Корнелия Нинова, Евгений Узунов, Катя Николова, Ваня Добрева, Михаил Миков, Янаки Стоилов, Илия Баташки, Явор Гечев, Владимир Топенчаров, Бойко Великов, Ангел Найденов, Дора Янкова, Кирил Добрев, Кристиян Вигенин и Димитър Горов.

Защо на мен не ми се даде куфарче, отговори Сергей Станишев на въпрос как коментира думите на Татяна Дончева по-рано днес. Станишев заяви, че в активната политика е доста по-късно след 1989 година, а тогава е бил на 24 години. Не смятам, че БСП носи отговорност за първоначалното натрупване на капитала в началото на прехода, коментира още Станишев.

В декларацията на БСП по повод 20-те години от началото на прехода е даден доста точен анализ за целия този труден, болезнен период за българския народ, коментира по време на пресконференцията председателят на БСП Сергей Станишев. По думите на Станишев важно е докъде сме стигнали като общество през тези години. За тези години България преживя доста труден процес на демокрация. БСП е партия, която винаги е участвала активно в този процес. БСП винаги е била партия, която е търсила национален консенсус. За това има много доказателства, според него.

„Много хора и днес се чувстват ощетени. Има остър дефицит на справедливост", каза Станишев. По думите му БСП носи отговорност, че не е успяла да наложи социалния характер на демокрацията. „Днес ние се намираме в нова ситуация.

Управлението, което дойде на власт, е свързано с високи очаквания за промяна и за възмездие. Наближават 100 дни от това управление, ясно се очертава управлението като дясно", каза той. Това личи в бюджета за 2010 г. Тук не могат да се оправдават с предишното правителство. В много сфери са наложени ограничения, които ще ударят гражданите.

Данъчната политика води до увеличение на данъци. Вече няма да приемаме извинение с предишното правителство. Те се основават на лъжи, заяви още Станишев.

Финансовата криза започна миналата година. За разлика от други държави в България нямаше фалити на банки. Това се дължи на една последователна политика. Предприехме мерки за подкрепа на засегнати от кризата, каза още той.

Няма да приемаме такива извинения, които вечно търси министър-председателят. Той ги търси 4 години като кмет в правителството, а сега ги търси в предишното управление, заяви Станишев. Той добави, че БСП ще представи свой анализ за 100-те дни на правителството. По думите на Станишев се наблюдава конфронтационен характер на политиката и репресивен характер на това управление, което все повече върви към авторитарен модел на управление.

Минимум пет министри от настоящето правителство са в конфликт на интереси, коментира Станишев на пресконференцията. Той обаче не уточни имената им. Много силни фигури като Георги Пирински не са в състава на Изпълнителното бюро, каза Румен Петков пред журналисти след края на заседанието на Националния съвет на БСП.

Това според мен не говори добре за партията, добави Петков. По думите му не е изненада за никого, че с Румен Овчаров не са в бюрото. „Аз съм заявил, че няма да участвам в това бюро по ред причини", каза Петков. Той каза, че не знае нищо за раздаваните куфарчета с пари и добави, че Татяна Дончева трябва да извади списъците и да ги покаже, но така да говори е обидно за партията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

пак съм аз
# 0
17:11 | 1 November 2009
забравих да ти кажа бабиното, че на тебе не ти дадоха червено куфарче, защото не ставаш за тая работа. Това е за момчета оперени и оправни, дето им сече пипето и знаят как да лъжат, крадат и изнудват. Ти бабче не ставаш за тия работи, ти си един послушко, от малък си такъв и такъв ще си останеш
баба ти
# 1
17:11 | 1 November 2009
Няма ли да се засрами това момче и да млъкне, не стига че е виновен, ами ще търси кусур на Бойко, Виж баба, гледай да не те вкарат в затвора, че понякога нали знаеш "без вина виновен" и такава приказка има. Много си курназ, незнам може и да не си крал, ама тия до тебе всички крадяха, и ти като едното нищо ще го отнесеш. Търси си адвокат или по добре през девет села в десето.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg