Станишев: Причините за инфлацията са вътрешни и външни

1018
Станишев: Причините за инфлацията са вътрешни и външни

Причините за рекордните нива на инфлация у нас са вътрешни и външни, посочи министър-председателят Сергей Станишев по време на днешния парламентарен контрол.

”През последните 3 г. световната икономика е изправена пред ценови шок. Цената на нефта за периода поскъпна 222%, на природния газ с 152%, на хранителните продукти с 121%, а на маслата и мазнините с 164%. Ръстът при зърнените храни е от 165%, а на металите от 140 на сто.

”Покачващите цени на външните пазари имат водеща роля при повишаващите цени у повече страни. Всяка промяна в цените на международните пазари се отразява и на вътрешните цени, посочи Станишев.

През последните месеци у нас се наблюдава понижаване на инфрацията, а през юни дори имаме дефлация. Инфлацията у нас за юни е по-ниска от Литва, Латвия и Естония, както и от Великобритания, Испания, Люксембург, Белгия, Словения и равна на стойност на Португалия и Италия.

Сред вътрешните причини министър – председателят посочи неблагоприятните климатични условия през 2007 г., довели до по-ниски добиви, акцизните ставки и валутния борд, непозволяващ провеждането на собствена парична политика.

”Все пак и БНБ осъществи контрол върху инфлацията през изминалата година, като повиши минималните задължителни резерви до 12%”, посочи Станишев.

Само за 2007 г. страната ни привлече над 6 млрд. евро чуждестранни инвестиции, което е с 93% повече от 2005 г. През последните 3 г. инвестициите са над 15 млрд. евро, което е около 80% от привлечените инвестиции от началото на прехода.

Бързият икономически растеж също оказва влияните за по-високата инфлация у нас. За 3-та поредна година икономическия разтеж е над 6%, а безработицата се понижи до рекордни нива, каза още Станишев.

Той обяви пред народните представители, че държавния дълг е спаднал до 16% от БВП, а валутните резерви са 40% от БВП.

Богатството на българите в края на 2007 г. достигна 31 млрд. лв, каза още Станишев. Това са депозити, дялове във взаимни и пенсионни фондове, акции на Българска фондова борса и др. Това неизменно повиши и стандарта на живот в страната ни.

За борбата срещу инфлацията министър-председателят посочи поддържането на таван на бюджетните разходи от 40% от БВП, както и постигането на бюджетен излишък от над 3% от БВП, засилванрто на одита на изразходваните средства от министерствата, както и външно одитиране на местно и национално ниво.

Сред останалите мерки Станишев посочи приемането на нов закон за защита на конкуренцията, определянето на рискови фирми на национално ниво, на които да се правят по-чести проверки, по-високи глоби за нарушителите и установяването на картели, както и по-голямата роля на неправителствените организации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg