Станишев: Проблемът с корупцията не е само български

336
Станишев: Проблемът с корупцията не е само български

Проблемът с корупцията не е само български, той е общ проблем на страните, в които протичат динамични промени и България не прави изключение. Това бе общото мнение, което споделиха премиерът Сергей Станишев и генералният директор на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, съобщават от Министерския съвет.

Мерки за задълбочаване на сътрудничеството между българските власти обсъдиха на работен обяд министър-председателят и ръководството на службата, което е на двудневно работно посещение у нас по покана на вицепремиера Меглена Плугчиева.

Пред премиера Сергей Станишев ръководството на ОЛАФ подчерта интереса на службата от по-тясно сътрудничество и взаимодействие с Държавната агенция „Национална сигурност”.

Франц-Херман Брюнер даде положителна оценка на действията на българското правителство в борбата с корупцията и изрази очакване за още по-динамично подобряване работата на българската съдебна система, както и за по-видими конкретни резултати в борбата с корупцията до края на годината.

В разговора си с министър-председателя ръководството на ОЛАФ отбеляза необходимостта от гъвкавост от страна на българските институции в противодействието срещу корупцията. Пред премиера бяха представени и ефективни практики в работата на службата в други страни-членки на ЕС.

Ръководството на ОЛАФ пое ангажимент за незабавно съдействие при обучението на младите кадри в българската държавна администрация, които предстои да работят в тясно взаимодействие с европейската служба. Набелязани бяха и съвсем конкретни стъпки за още по-ефективно взаимодействие между българското правителство, съдебната власт и ОЛАФ, в защита на финансовите интереси на ЕС.

Това посочи премиерът Сергей Станишев след края на срещата. По думите му, мерките ще бъдат прецизирани по време на предстоящите в рамките визитата работни срещи. Пред представителите на медиите генералният директор на ОЛАФ изрази задоволството си от срещата с премиера Сергей Станишев.

Налице е взаимно разбиране, което е ключов фактор за постигане на набелязаните цели в бъдеще. Той изрази очакване за по-добра комуникация и съвместна дейност, не само в рамките на самите институции, но и във външен план, включително и по отношение на обучението и обмяната на опит.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg