Станишев: Проблемът с корупцията продължава да бъде остър обществен проблем

460
Станишев: Проблемът с корупцията продължава да бъде остър обществен проблем

Проблемът с корупцията и организираната престъпност продължава да бъде остър обществен проблем за страната и усилията на правителството са насочени към преодоляването му, не само чрез законодателни инициативи, но и чрез други конкретни мерки.

Това каза министър-председателят Сергей Станишев в отговор на въпрос на народния представител Атанас Атанасов. Премиерът заяви, че превенцията от страна на МВР също е дала определен видим резултат в борбата с организираната престъпност и като пример посочи статистиката на показните убийства в предишните години и в последните две години.

Според премиера не е вярно, че няма разкрито убийство от МВР. Те са повече от 20 в този кръг случаи, но са нужни повече усилия и повече резултатност, особено по тези убийства, по които обществото е най-чувствително, в това число и извършените през последните години - на банкера Емил Кюлев и други личности, които представляват обществен интерес, допълни Станишев.

Той заяви, че покушението срещу публична фигура е нагло предизвикателство към държавата. Ако публична фигура като Манол Велев може да бъде стреляна посред бял ден в столицата, гражданите не могат да се чувстват сигурни, заяви министър-председателят. Според него организираната престъпност очевидно дава знаци и търси дестабилизация.

"Подобни сценарии сме виждали и през изминалите години. Не съм параноик и не съм човек, който трябва да дава версии, но трябва да се търси интересът - кой е заинтересован от създаване на чувство за несигурност в държавата за гражданите и какво цели с това", каза премиерът. Не смятам, че идеята ми за Национална агенция "Сигурност" има отношение към някакви политически ограничения на който и да е министър, отбеляза Сергей Станишев в отговор на допълнителен въпрос на народния представител.

След като за 17 години много от проблемите остават нерешени, в рамките на съществуващата структура на изпълнителната власт и предвид огромната чувствителност на обществото по проблемите на корупцията по високите етажи на властта и скандалите, обвиненията без доказателства, които се хвърлят, е необходимо да се концентрира работата на всички структури, които имат отношение към националната сигурност, заяви премиерът .

По думите му в определени случаи липсва координация между отделните структури, които имат отношение към националната сигурност. Премиерът изрази надежда, че в най-кратки срокове ще бъде подготвен и подкрепен от парламента ясен рамков закон, за да заработи новата структура, предаде БТА.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg