Станишев: Процедурата за получаване на научни степени е доста непрозрачна

556
Станишев: Процедурата за получаване на научни степени е доста непрозрачна

Процедурата за получаване на научни степени и научни звания е доста затворена и непрозрачна. Този процес трябва да стане по-прозрачен както към тези, които очакват да получат тези степени и звания, така и за обществеността.

Това каза премиерът Сергей Станишев при откриването на кръгла маса "Развитие на правната уредба на научните степени и научните звания в България", информира БТА. Той посочи, че тази процедура трябва да се ускори и опрости, тъй като сега продължавала две-три години.

По думите на премиера, темата за научната кариера, за това как се присъждат научните звания, е част от една по-широка дискусия за качеството на научната дейност, за стимулите на развитие на научните кадри. И тази дискусия трябва да бъде обвързана с икономическото развитие на страната. Сергей Станишев посочи, че данните са достатъчно красноречиви, че сегашното правителство подкрепя науката и висшето образование.

Той посочи, че бюджетът за 2008 г., в сравнение с този за 2006 г., във финансирането на БАН и на висшите училища има много сериозен скок. През 2006 г. за фонд "Научни изследвания" са били отделени 9 милиона лева, а сега - 60 милиона лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg