Станишев: Регионалната сигурност трябва да се разглежда като неделимо цяло

328
Станишев: Регионалната сигурност трябва да се разглежда като неделимо цяло

Министър-председателят Сергей Станишев заяви, че е важно всички страни от региона на Югоизточна Европа максимално да подкрепят ефективното функциониране на новосъздадения Съвет за регионално сътрудничество, в който се трансформира Пактът за стабилност. Всички желания и стремежи на страните от региона да се интегрират в НАТО или ЕС се реализират на базата на индивидуалния напредък, но е тотална химера да се мисли, че някой може "с един скок да избяга от своя регион", да се включи в НАТО, забравяйки за своите съседи. Това е пълна илюзия, заяви Станишев при откриването в НДК на Срещата на министрите на отбраната от Югоизточна Европа, предаде БНР.

Премиерът отбеляза съществуващото, по думите му, определено пренасищане на региона с различни идеи и инициативи, които действат паралелно, понякога има имитация на дейност, често се дублират, но без добавена стойност за регионалната сигурност. Необходимо е изчистване и фокусиране върху идеите с практическа насоченост, максимална концентрация на сравнително ограничения ресурс, за да се постигнат добри резултати, посочи Сергей Станишев.

На срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ след броени дни ние желаем да бъдат отправени покани за пълноправно членство в Алианса на всички страни от Адриатическата харта. Вярвам, че това ще бъде решителна стъпка и към установяването на качествено ново ниво на регионална сигурност, каза премиерът пред форума. Станишев отбеляза сериозните регионални предизвикателства в сферите на отбраната и сигурността - най-вече в Западните Балкани, но и в Черноморско-Кавказкия регион.

Регионалната сигурност трябва да се разглежда като неделимо цяло. Без цялостна промяна на регионалния климат, вътрешните промени остават недовършени и не дават резултат в пълния си ефект, посочи премиерът. Той отбеляза "огромния напредък", който е постигнал регионът в последните 12 години като цялостен климат и отношения и изрази убеждението си, че заедно чрез диалог и сътрудничество може да се направи много повече за всяка една от страните в региона.

България твърдо и последователно подкрепя политиката на "отворени врати" на НАТО, заяви в изказването си военният министър Веселин Близнаков. Той изрази надежда на срещата в Букурещ Алиансът да оцени по достойнство напредъка на страните от Адриатическата харта. Обединени сме около разбирането за водещата роля на европейската и евроатлантическата интеграция на всички принадлежащи към региона държави, заяви военният министър.

Заместник-генералният директор на Генерална дирекция "Разширяване" в ЕК Ян Трусжински каза, че в развитието на региона са инвестирани 800 млн. евро, като 150-200 млн. допълнително са предназначени за стабилност и сигурност - предимно за Босна и Херцеговина и Косово. Това означава около 30 евро на човек от населението, каза Трусжински. Потвърдили сме ангажимента си за европейската перспектива на Западните Балкани, в това число на Косово, посочи Ян Трусжински, но каза, че Косово трябва да покаже ангажимент към развитието на демократично и мултиетническо общество.

Представителят на НАТО Джордж Катсирдакис също говори за желанието за присъединяване към Алианса на страните от Адриатическата харта, като отбеляза, че те трябва да отговарят на критериите в няколко области, но напомни, че поканата е политическо решение, което се постига с консенсус между всички членове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg