Станишев: Социалната политика трябва да бъде изведена на общоевропейско ниво

410
Станишев: Социалната политика трябва да бъде изведена на общоевропейско ниво

Социалната политика трябва да бъде изведена на общоевропейско ниво, а не само на национално, е мнението на министър-председателя Сергей Станишев. Пред европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла премиерът посочи, че в социалната сфера е необходимо да се намерят нови инструменти, които да са адекватни на изискванията на 21-и век. „За мен основната формула е социалната сигурност и стабилност да са съобразени с гъвкавостта на пазара на труда”, каза той.

Еврокомисар Шпидла е в страната ни във връзка с провеждането на регионална конференция на високо равнище „Развитие на човешките ресурси” и на Седмица на социалната политика, които МТСП и ЕК организират в периода 25-30 май.

Като положителни практики в българската социална политика Сергей Станишев открои въвеждането на най-дългия период за получаване на обезщетение за бременност и раждане в Европа (315 дни); разработването на механизми за поощряване на лица, достигнали пенсионна възраст, да останат на работа; пренасочването на субсидираната заетост към преквалификация и обучение; мерките за включване на ромите в трудовия пазар и образование; студентското кредитиране и т. н. Направихме стъпка към увеличаване на издръжката в домовете за деца без родители (с 50%) и подобряване на условията в тях, каза още премиерът. В момента безработицата достига едно от най-ниските си нива – до 6.5%, информира той госта си.

По време на разговора беше обсъдена и темата за следващия доклад на ЕК. Премиерът изрази очакване той да бъде както винаги обективен, като в него бъдат посочени и слабостите, но и напредъка на страната ни. Важно е еврооптимизмът на българските граждани да се запази, подчерта той. Оценката му за усвояването на европейските фондове е, че България се е справила добре в началото на процеса, но е загубила ритъм и това е довело до спирането на средства. Премиерът информира еврокомисаря за предприетите мерки от правителството, за назначаването на вицепремиер по еврофондовете и за задачите, с които е натоварена Меглена Плугчиева. Убеден съм, че това ще даде своя ефект, подчерта министър-председателят.

Оценявам високо вашата решителност. Според мен назначаването на Меглена Плугчиева за вицепремиер за структурните фондове беше много силна стъпка, коментира еврокомисарят Шпидла. По мнението му, борбата за доброто управление на фондовете на ЕС е част от борбата за солидарност.

Седмицата на социалната политика ще бъде открита днес в хотел „Хилтън” от министър-председателя Сергей Станишев. В деня на официалното откриване ще участват държавният секретар от Министерство на труда, семейството и социалните въпроси на Словения, заместник министър-председателят и министър на социалните въпроси и на общественото здравеопазване на Белгия, министърът на труда и социалната солидарност на Португалия и заместник-генералният директор на ГД „Заетост, социални въпроси u равни възможности” на Европейска Комисия Ления Самуел. Инициативата на МТСП предвижда поредица от дискусии на тема „Антидискриминацията и равни възможности”, „Социалната закрила и социалното включване”, „Безопасността и здравето при работа”, „Миграцията и труда”, „Политиката по заетостта в България”, „Европейски Социален фонд в България”.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...