Станишев участва в 63-та редовна сесия на Общото събрание на ООН

344
Станишев участва в 63-та редовна сесия на Общото събрание на ООН

В рамките на 63-та редовна сесия на Общото събрание на ООН министър-председателят Сергей Станишев взе участие в Срещата на високо равнище на ООН по Целите на хилядолетието за развитие. Той се включи в работата на Кръглата маса, посветена на борбата с бедността и глада. Необходими са решителни и незабавни действия за изпълнение Целите на хилядолетието за развитие, бе категоричен министър-председателят в изказването си в рамките на кръглата маса.

Премиерът направи кратък преглед на извършеното досега в посока на постигане на заложените цели в Декларацията на хилядолетието, като в същото време отбеляза, че съществуват редица нерешени проблеми, които пречат те да бъдат постигнати по-бързо. Климатичните промени, енергийната, продоволствената и финансовата криза допълнително поставят редица трудности и възпрепятстват ефективната работа по постигането на добри и бързи резултати, посочи премиерът Сергей Станишев.

Той изтъкна активните действия и усилията на страната ни в битката срещу крайната бедност и глада и подчерта, че България е твърдо решена да достигне определените от Европейския съюз проценти от общия национален продукт, отделяни за помощи за развитие. Подобряването на качеството на помощта е не по-малко важно от увеличаването на нейното количество, допълни министър-председателят и заяви, че страната ни безапелационно подкрепя отчетността и координацията на помощта като основни принципи, залегнали в документите на ЕС.

Пред участниците в кръглата маса премиерът Сергей Станишев призова още за удвояване на усилията и изработване на конкретен план за действие, без който не би било възможно да бъде спазен заложеният в Декларацията срок до 2015 г. Той акцентира върху значимостта на предстоящата Конференция в Доха, където ще бъде направен преглед на финансирането на мерките за постигане на целите.

В заключение премиерът Сергей Станишев отправи призив за решителни и незабавни действия не само от страна на официалните институции, но и от организациите от неправителствения и частния сектор, за преодоляване на закъснението и постигане на заложеното в Декларацията за Целите на хилядолетието за развитие. Ако се провалим в тази посока, това ще доведе до девалвация на способността на международната общност да поема глобални ангажименти и ще накърни доверието в нея, както и към Организацията на обединените нации. Нека не позволим това да се случи, бе категоричен министър-председателят Сергей Станишев.

В рамките на работната си програма за 25 септември премиерът се срещна и с бившия държавен секретар на САЩ и председател на Националния демократичен институт Мадлин Олбрайт.

По-късно премиерът Сергей Станишев се срещна и с администратора на програмата на ООН за развитие (ПРООН) Кемал Дервиш. Акцент по време на разговора бе поставен върху глобалната икономическа криза и нейното отражение върху Европа и Европейския съюз, в България и на Балканите.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg