Станишев: Управляващата коалиция се представи достатъчно стабилно

269
Станишев: Управляващата коалиция се представи достатъчно стабилно

След дългото чакане в залата за брифинги и след дългите колебания от страна на политиците кой да говори първи, дали ДПС, които вчера се очертаваха като лидери, или БСП, които определено са водещата политическа партия в коалицията, както се изрази Доган, в крайна сметка думата беше дадена на лидера на социалистите Сергей Станишев.

Първите избори в България за ЕП вече са факт, с което искам да поздравя всички български граждани. Това, което е ясно за резултатите е приблизителната избирателна активност и това, че 3 политически сили са с изключително близки резултати - около 25% от подадените гласове. Това, което може да се каже като цяло е, че за съжаление, политическите партии не успяха да убедят преобладаващата част от българските граждани в значението да участват в изборите за ЕП. С тези думи започна встъпителното си слово министър-председателят и подчерта, че политиците в крайна сметка не са успели ясно да изяснят ролята, която европейските институции играят в живота на всяка една страна чрез своите законодателни решения, чрез директивите на ЕС.

Участието на българското общество в изборите е сравнително ниско и не може да ни задоволява като представители на политически сили и смятаме, че беше важно колкото се може повече български граждани да гласуват, да дадат своя глас, независимо за кого, подчерта Станишев.

Относно изборните резултати, най-вече за отбора на европейските социалисти, българската социалистическа партия и движението за социален хуманизъм, премиерът изтъкна, че те са под очакваните, което очевидно е неприятно. Неприятно е да видим краха на нашата кампания, нашите усилия да водим европейска позитивна кампания за ролята на ЕП. В тази кампания надделя като че ли негативната емоция. Тя винаги е по-силна от позитивното и национално мислене и също така от страна на гражданите бяха дадени и редица знаци, които всички политически сили тепърва предстои да разчитат като съдържание и да правят своите изводи. Това, което мога да кажа е, че БСП ще направи свой внимателен анализ на самите избори, за характера на кампанията, за причините за резултатите и ще предприемем нашите действия. Политически, с оглед предстоящите местни избори и цялостната работа на БСП и на левицата като цяло в този контекст, каза Станишев.

По думите му може да се каже, че преобладаващата част от българските граждани, които гласуваха са подкрепили партиите от управляващата коалиция. И това е ясно според резултатите, защото очевидно партиите от коалицията ще получат между 10 и 11 европейски депутати, също така в ЕП ще има представители от ключовите европейски семейства - това на социалистите и това на либералите, допълни още той.

Очевидно е също така, че усилията, които бяха предприети от редица политически партии да водят кампания, основана на омразата, на етническото противопоставяне, не предизвика цялостен протест, защото за съжаление близко 2/3 от българските граждани не гласуваха, но те не припознаха и алтернативата в лицето на партията в опозицията. Споделял съм и друг път, че след гласуването в парламента, което ограничи правото на българските етнически турци, които живеят в Турция и са български граждани, да дадат своя вот, това ще има по-скоро мобилизиращ ефект върху ДПС, които проведоха една силна и организирана кампания и показаха, че тяхното влияние не е функция от гласовете в чужбина. Както вече казах БСП представи тези избори в 2 платформи. Платформа за целите, задачите и приоритетите на българските евродепутати от социалистическото семейство, а те са се концентрирали върху жизнено важни за страната ни проблеми: както бъдещето на българската атомна енергетика, така и казуса с българските медицински сестри в Либия и редица други актуални приоритети, по които те ще отстояват и занапред българските интереси. Нашият глас ще се чува високо и силно в ПГ на партията на европейските социалисти и в рамките на целия ЕП. Това е наша важна задача от тук нататък, защото България получава възможност от тук нататък е да бъде наблюдател на решенията и процесите в европейските институции, а да бъде участник, нашият глас да има значение за развитието на целия ЕС и за интересите на България, подчерта Станишев.

Според него е налице нова достатъчно силна опозиционна политическа партия - ГЕРБ, която съчетава в тези избори редица разнообразни послания. Послания, отправени към избирателите на десницата и е забележимо, че традиционните десни партии се представиха много слабо на тези избори. Аз не злорадствам по този повод, защото от моя гледна точка е важно България да бъде представена с всички основни политически семейства, на основите на принципите на демокрацията и ориентацията на партиите, които са представени в ЕП, каза Станишев и допълни, че ГЕРБ е провела кампания, която е силно негативна и са се използвали най-различни средства срещу левицата, срещу БСП в по-голяма степен. Скандали, компромати и остро говорене. Освен това, особено в последната седмица, ГЕРБ заложиха силно на етническата карта и това пролича в тяхното поведение. Може да се каже, че управляващата коалиция се представи достатъчно стабилно и това ни дава основание да продължим напред. Очевидно е, че до някаква степен се реализира и вот на недоволство, но той не беше мащабен и не променя нито парламентарната среда, нито цялостното политическо пространство в България. Той обаче поставя редица въпроси пред управляващата коалиция. Очевидно е, че ние трябва да формулираме нови, много ясни реалистични и същевременно амбициозни цели, каза в заключение българският премиер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg