Станишев: В наше лице Хърватия има приятел и поддръжник по пътя към Европа

444
Станишев: В наше лице Хърватия има приятел и поддръжник по пътя към Европа

Приключи официалното посещение на българския премиер Сергей Станишев в Хърватия, по време на което той разговаря с хърватския президент Стипе Месич, с премиера Иво Санадер и с председателя на парламента Владимир Шекс, припомня БТА.

На разговорите в Загреб са били обсъдени двустранните отношения и регионални въпроси. Българският премиер е уверил, че в лицето на България Хърватия ще има приятел и поддръжник по пътя към общия ни дом - Европа. БТА подчертава, че двете страни имат конструктивна и стабилизираща роля в Югоизточна Европа, това е отбелязал министър-председателят Сергей Станишев след срещата си с Иво Санадер.

По думите му европейското бъдеще на всички страни от региона няма да бъде гарантирано, ако страните не покажат зрялост и способност да развиват регионалното сътрудничество от взаимен интерес. На въпрос на хърватски журналист за плана за Косово българският премиер Станишев отбеляза, че Марти Ахтисаари и неговият екип са имали почти неизпълнима задача - да се стигне до общоприемливо решение за две страни, които имат полярни позиции.

Мисля, че в тази ситуация планът на Ахтисаари представлява много добро решение и основа за решаването в Съвета за сигурност на ООН на бъдещето на Косово не само от гледна точка на статута, но и прилагането на европейските демократични стандарти, каза българският премиер.

По думите му за България са важни няколко неща - да се гарантира, че решението за Косово ще осигури активност и европейска перспектива за целия регион, а няма да се създават нови проблеми, да се гарантират стандартите за опазване на културното наследство на сърбите и православната религия, да се гарантира ефективна децентрализация, да се гарантират правата на малцинствата и демократичното развитие на институциите.

Важно е също така да има международно легитимно решение, отбеляза българският министър-председател Сергей Станишев. Активните политически контакти ще насърчат българския и хърватския бизнес да засили сътрудничеството и да реализира потенциала си, каза българският министър-председател Сергей Станишев пред участниците в българо-хърватския бизнес форум в Загреб.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg