Станишев в САЩ

469
Станишев в САЩ

По покана на президента Джордж Буш от 14 до 18 юни на официално посещение в САЩ ще бъде министър-председателят на България Сергей Станишев и водена от него делегация. Пред БНР българският посланик във Вашингтон Елена Поптодорова открои някои акценти от визитата на българския премиер.

Предвидени са разговори с президента Буш, с председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф, със секретаря по отбраната Робърт Гейтс, със секретаря по енергетиката Самюъл Бодман, със заместник-секретаря по търговията Джон Съливан.

На 16 юни премиерът Сергей Станишев ще открие инвестиционен форум, който се организира от Harvard Club of New York. Акцент ще бъдат общият политически и икономически климат у нас и възможностите за инвестиции в България.

На 17 юни в Международния център „Удроу Уилсън” във Вашингтон министър-председателят ще изнесе публична лекция, посветена на устойчивата роля на Балканите и Черноморския регион в системата на трансатлантическата сигурност. Същия ден в присъствието на премиера, външният министър Ивайло Калфин и секретарят по вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф ще подпишат Междинно споразумение по въпросите на Програмата за безвизови пътувания.

„Подписването на това междинно споразумение означава, че България определено вече е прехвърлила най-тежката част от пътя“, заяви посланик Поптодорова. „Искам да напомня, че държави като Румъния, Полша, Хърватия за момента няма да подписват такова междинно споразумение. Този акт ще бъде едно от няколкото много важни събития. На нас ни се предлага да го подпишем, защото имаме голям напредък. България вече ще бъде тълкувана като реален кандидат за включване в програмата, включително и обсъждана в Конгреса на САЩ, когато започнем да въвеждаме електронните паспорти”, допълни дипломатът.

На 18 юни в Овалния кабинет президентът на САЩ Джордж Буш ще приеме българския премиер Сергей Станишев. Посланик Елена Поптодорова обяви и темите, които ще бъдат обсъждани. „Те ще бъдат двустранни и многостранни. В двустранен порядък ние ще изразим удовлетворение от постигнатия с общи усилия напредък по визовия въпрос. Сигурна съм, че министър-председателят ще защити нашето желание да подпишем окончателния меморандум за включване за безвизовата програма на САЩ още до края на тази година.

Други въпроси, които той ще постави пред президента Буш, е желанието ни да увеличим обемите на търговско-икономическото и на военно-икономическото сътрудничество и на инвестициите, които САЩ могат да насочат към България чрез американските компании. Вярно е, че това е държава на свободния пазар, че всяка компания взима самостоятелно своите корпоративни решения, но винаги има значение, когато държавният глава даде подкрепа за дадена посока на развитие на икономическите връзки на тези компании.

Без съмнение, енергетиката ще бъде съществен въпрос в техните разговори. Днес вече говорим за енергийната сигурност, като елемент от глобалния въпрос за сигурността. Тъй като споменах сигурността, тя също ще бъде важна част от разговорите между двамата – сигурността в света, с всички горещи точки, които световните лидери обсъждат, сигурността в нашия регион и тук ролята на България. Двамата лидери ще обсъдят и резултатите от проведената среща на най-високо равнище на НАТО в Букурещ и всички последици от нея.

Няма съмнение, че една от темите ще бъде Косово, обстоятелствата около обявяване на независимостта и следващите стъпки, както и ролята на ЕС в стабилизиране на обстановката там. Ще добавя и една особено важна тема - трансатлантическото сътрудничество. Знаете, че президентът Буш е на срещи с европейски лидери. Т. е. трансатлантическата връзка ще бъде като фон на всичко, което двамата ще обсъждат. Русия ще бъде тема, глобалното затопляне – целият тъй напрегнат и тъй интензивен международен дневен ред”, заяви посланикът.

Помолена да коментира българо-американските взаимоотношения, Поптодорова беше лаконична.„Самият факт на посещението е достатъчна оценка. Ще продължа с един неизвестен на широката аудитория факт. По традиция американските президенти поддържат един събеседник в държавата-партньор. За България, и то ми беше казано няколкократно, има своеобразно изключение. Президентът Буш има своя диалог с президента Първанов като държавен глава и с огромно желание и удоволствие същевременно поддържа диалог с министър-председателя на България. Този факт говори сам за себе си”, подчерта Поптодорова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg