Станишев: Югоизточна Европа се превръща в динамично развиващ се регион

383
Станишев: Югоизточна Европа се превръща в динамично развиващ се регион

Петнадесет минути продължи изказването на премиера Сергей Станишев пред Общото събрание на ООН в рамките на 63-ата редовна сесия на организацията в Ню Йорк, съобщиха от правителствената информационна служба.

България съхрани своята независимост чрез участието си в международни организации, включително и ООН, подчерта в началото на изказването си българският министър-председател и обяви пред Общото събрание 100-годишнината от Независимостта на страната ни.

Проблемите с глада, въпросите на енергийната сигурност и перспективи, както и необходимостта от засилване на политическия диалог по актуалните проблеми, бяха основните акценти в изказването на премиера Сергей Станишев.

Темата за глада трябва да се разглежда на фона на глобалните предизвикателства, каквито са промяната на климата и енергийната сигурност, отбеляза премиерът. Той представи българската инициатива през следващата пролет България да стане домакин на конференция на високо равнище с фокус върху енергийните перспективи на Европа.

По думите му важно е държавните и правителствените ръководители от Югоизточна Европа, Черноморието, Каспийския регион, Европа и Америка да седнат на една маса, за да бъде засилен политическият диалог и да се даде тласък на трансрегионалното сътрудничество.

Премиерът подчерта още значимостта на партньорството между ООН и НАТО на Западните Балкани, в Афганистан и Африка. Югоизточна Европа е на път да се превърне от възстановяващ се в динамично развиващ се район, добави премиерът и припомни, че с активното участие на страната ни през последните 12 месеца бе изградена архитектура на взаимодействие на страните от региона с останалата част на Европа и международната общност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...