Станишев&Станишев зад идеята за правителствения "Дефанс"

420
Бъдещият правителствен комплекс трябва да бъде нещо по-добро и от ултрамодерния парижки квартал "Дефанс". В него ще кипи живот 24-часа седем дни в седмицата, а не само през работните дни, както е в "Дефанс". Освен работните офиси ще има места за отдих, забавления, развлечения, хотели, с перспектива да се разшири и с жилищни сгради в бъдеще. По-скоро новата зона ще се доближава до "Сони център" на "Потсдамер плац" в Берлин. Така описа бъдещия правителствен център арх. Митьо Виделов, шеф на дирекция "Комплексни анализи, експертизи и оценки" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Идеята за изграждането на центъра е лично на премиера Сергей Станишев. Прочутият британски архитект сър Норман Фостър, автор на част от авангардните решения на "Потсдамер плац", се очаква скоро да посети страната ни по покана на международната фондация "Яков Чернихов". Неин вицепрезидент е арх. Георгий Станишев, брат на премиера, пише Дневник.

Със заповед на министър-председателя има създадена работна група, която до момента се е събирала два пъти. В нея влизат представители на министерствата на отбраната, транспорта, финансите, регионалното развитие, Генералния щаб на Българската армия, както и областният управител на София Тодор Модев и главният архитект Петър Диков.

Последният разкри плановете на кабинета предсрочно по време на конференцията "Европейският град - градоустройство и архитектура, сигурност и финанси". Крайно време е България да има хубав център, в който да е концентрирана държавната власт, което значително ще облекчи както самите министерства и агенции, така и града като цяло", каза арх. Диков.

Министерският съвет няма да се мести

Плановете са на едно място да бъдат събрани всички министерства, държавни комисии и агенции, които сега нямат собствени сгради и са разпръснати на различни места из столицата, каза арх. Виделов. Сега има дори ведомства, чиито адреси не се знаят и трудно можеш да ги откриеш. С изграждането на центъра това ще се промени. Заседанията на Министерския съвет няма да се местят от "Дондуков" 1. Министерства, които са в знакови сгради за столицата, като тези на земеделието и отбраната например, също няма да отидат в новия център. Все още не е решено кои точно ведомства ще се настанят в него, но при всички случаи това ще са министерствата на околната среда, на бедствията и авариите и на държавната администрация, които нямат собствени сгради, посочи арх. Виделов.

Правителственият център ще се изгради върху част от големия казармен комплекс, който се намира между колелото на ІV километър и непостроената сграда за нуждите на ИПК "Родина" преди 1990 г., която беше дадена на Агенцията за държавни вземания. Това е т.нар. местност Къро, която има лице към бул. "Цариградско шосе". Земята е собственост на Министерството на отбраната. Целият комплекс е 750 дка. Новият правителствен център се предвижда да се разпростре върху терен 200 дка.

Освен сградите за държавни нужди върху парцела ще бъдат построени още заведения, офиси, хотели, магазини. Сега това е мъртва територия, която искаме да превърнем в оживен делови център, каза арх. Виделов. По този начин ще се решат няколко нужди - правителството ще има нови сгради, а живеещите наоколо - зона за развлечения. Ще се облекчи и трафикът в центъра на София, където в момента са съсредоточени голяма част от държавните институции. Това от своя страна пък ще помогне и за решаване на проблема с паркирането.

Новите министерства - срещу молове и офис сгради

Бъдещият център ще бъде изграден на принципа на публично-частното партньорство, каза арх. Виделов. Идеята е срещу отстъпено право на строеж инвеститорите да построят сградите за различните министерства върху една част от терена, а на другата да им се даде да изградят офиси и търговски центрове. По този начин държавните обекти ще излязат почти безплатно на кабинета, каза арх. Виделов. Разходите ще са минимални - за местенето на министерствата, изнасянето на военните кабели, които са под земята, и провеждането на международния архитектурен конкурс.

Плановете са той да бъде обявен през следващата година. Намеренията са в него да участват световни имена в архитектурата, така както са построени сградите в "Дефанс" в Париж и на "Потсдамер плац" в Берлин. Всяко от тези емблематични места има своя запомнящ се елемент. За стъкления "Дефанс" това е "Голямата арка", вдигната през 1989 г. в чест на 200-годишнината от Френската революция. За "Потсдамер плац" това е стъкленият купол, който покрива като шапка зданията и част от улиците.

Няма яснота кога ще започне самото строителство на новия правителствен комплекс. Причината са дългите и тежки административни и съгласувателни процедури, изготвянето на планове за местността, провеждането на няколко конкурса. Най-оптимистичните планове са това да стане в края на следващата година, информират още от Дневник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg