Стара Загора получава от ЕБВР още 400 хил. евро за развитие на инфраструктурата

359
Стара Загора получава от ЕБВР още 400 хил. евро за развитие на инфраструктурата

400 000 евро ще получи община Стара Загора за изработване на проект за Интегрирано развитие на инфраструктурата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов при подписване на договор за заем в размер на 9 млн. евро между ВиК – Стара Загора и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Министър Гагаузов и кметът на община Стара Загора Евгений Желев подписаха писмо за подкрепа на Интегрирания воден проект в град Стара Загора. Договорът за заем беше подписан от управителя на Вик – Стара Загора Румен Райков и Томас Майер, директор “Общинска инфраструктура и околна среда” в ЕБВР. Средствата от заема ще се използват за рехабилитация на водоснабдителната инфраструктура в град Стара Загора.

В Лайпцигската харта, подписана през месец май тази година, е посочено, че големите градове трябва да имат интегрирани планове за развитие, в които са координирани комуникационната, газопреносната, ВиК, образователната и социалната инфраструктура, каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.

3 млн. евро от заема от Световната банка за подпомагане на развитието на общинската инфраструктура ще получат седем града в България – София, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Варна и Стара Загора, каза още зам.-министър Михалевски.

Проектът за Интегрирано развитие на инфраструктурата означава, че ще има зависимост между различните инфраструктурни проекти и общините ще определят кои от тях ще са приоритетни.

Министър Гагаузов изрази своята благодарност към ръководството на банката, екипа на общинската администрация в Стара Загора, ръководството на ВиК дружеството и на зам.-министър Михалевски за положените съвместни усилия за трайното разрешаване на проблема с водния режим в града.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg