Стартира 12-ата министерска конференция на УНКТАД в Гана

1070
Стартира 12-ата министерска конференция на УНКТАД в Гана

В Акра, Гана, вчера бе открита 12-ата министерска конференция на УНКТАД, Конференция на Обединените нации за търговия и развитие - United Nations Committee on Trade and Development - UNCTAD . Българската делегация e водена от заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков.

Форумът се провежда веднъж на четири години и е важно събитие в дейността на ООН по въпросите на развитието. Основната тема на конференцията e: „Възможностите и предизвикателствата на глобализацията за развитие”.

В конференцията участват генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, държавни и правителствени ръководители, и министри от страните членки на ООН, информират от МВнР.

Очаква се в Акра да бъде приет Общ документ, който ще има характер на 4 годишен мандат за дейността на УНКТАД, и който ще съдържа оценки за процесите в световната икономика и търговията. Предвижда се да бъдат направени промени и в досегашния механизъм на функциониране на организацията. Преговорите по документа се водят в Женева от октомври 2007 г. и ще приключат по време на самата конференция. Те се провеждат под ръководството посланик Петко Драганов, постоянен представител на Република България към службата на ООН в Женева, който от октомври 2007 г. е председател на Съвета за търговия и развитие на УНКТАД.

За страните-членки на ЕС, включително и за България, е особено важно постигането на консенсус по приоритетите в бъдещата дейност на УНКТАД по въпросите, свързани с търговията Юг-Юг и регионалната интеграция, суровините и търговията с природни ресурси, инвестициите и конкуренцията, както и институционалното укрепване на УНКТАД чрез реформа.

УНКТАД ( Конференция на Обединените нации за търговия и развитие - United Nations Committee on Trade and Development - UNCTAD) е създадена през 1964 г. с резолюция на Общото Събрание на ООН, със седалище в Женева. УНКТАД организира междуправителствени заседания и сесии, на които се дискутират теми, свързани с развитието и усилията за преодоляване на бедността и социално-икономическата изостаналост.

Конференцията предлага концептуални и практически инициативи за подобряване на икономическата политика, за създаване на по-благоприятна международна среда за търговия и инвестиции, за подобряване на механизмите на икономическо управление в условията на глобализация в световната икономика. Дейността на УНКТАД засяга и въпросите на многостранната търговска система и преговорите, които се осъществяват в рамките на Световната търговска организация.

Снимка: МВнР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg