Стартира четвъртият национален конкурс за иновативно предприятие на годината

295
Фондация "Приложни изследвания и комуникации" в партньорство с Министерството на икономиката и енергетиката, Мисията на Световната банка в България, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Българската стопанска камара, Българската академия на науките организират за четвърта поредна година Националния конкурс за иновативно предприятие на годината.

Класацията на световната конкурентоспособност за втора поредна година препоръчва спешни и адекватни мерки на политиката за подобряване на бизнес средата в България, между които е и насърчаването на иновациите, високотехнологичният експорт и технологичното сътрудничество.

В същото време, индексът на иновативност на българските придприятия (разработен от фондация ПИК) за 2006 г. показва, че 65% от фирмите не са въвеждали никакви иновации през последната година. Основната част от българските иновативни предприятия (около 24% от всички фирми) реализират стойности на индекса под 40 при средна стойност 56.1 за страните от ЕС. Високо иновативните български фирми (с индекс над 56.1) са едва 4%. Голямата разлика между средните равнища на иновативност между всички и иновативните фирми в България е признак на слабото развитие на предприемаческата активност на българската икономика.

Конкурсът е посветен имено на иновативните български фирми, които въпреки затрудненията се стремят не просто да оцеляват, а да създават нововъведения, да гледат в бъдещето и да се конкурират на европейско равнище.

Неговата цел е да покаже добрия български модел за бизнес, да привлече вниманието на широката общественост върху постиженията на българските предприятия в областта на иновациите и така да стимулира повече фирми за успех.

Конкурсът е отворен за предприятия от всички сектори на българската промишленост, включително информационните технологии. Кандидатите за приза могат да попълнят картата за участие до 17 декември 2007 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg