Стартира кампанията за раздаване на безплатни домашни компостери

2426
Стартира кампанията за раздаване на безплатни домашни компостери

© Столична община

Всички желаещи граждани да получат безплатни контейнери за домашно компостиране, които да разположат в дворовете на къщите или кооперациите си, могат да подадат заявка за това в районната администрация до 26 януари 2018 г.

След изтичане на срока, заявките ще бъдат обработени от СО и в началото на 2018 г. предстои закупуване и раздаване на компостерите на гражданите.

Инициативата е част от кампанията на СО „Компостирай вкъщи“, която цели да стимулира гражданите към намаляване на крайния битов хранителен отпадък, както и да насърчи стремежа към рециклиране на различни типове отпадъци.

Заявления за участие в кампанията могат да бъдат подавани, освен от граждани, от администрациите на училища, детски градини и детски ясли.

Съгласно Програмата за управление на отпадъците на Столична община 2015-2020 г., през 2018 г. са планирани за закупуване около 1000 бр. домашни компостери с обем от 700 л.

При ефективна редовна употреба на компостерите с биоразградими отпадъци от домакинствата, както и при три пъти годишно зареждане със зелени отпадъци (треви, храсти, клони), очакванията са за намаляване на крайния битов отпадък на домакинствата с 550 т./годишно.

Кампанията на СО за предоставяне на безплатни компостери на домакинствата стартира през 2010 г., като общият брой раздадени домашни компостери до момента надвишава 8000 бр.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg