Стартира конкурса за приватизацията на “БДЖ – Товарни превози”

1245
Стартира конкурса за приватизацията на “БДЖ – Товарни превози”

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви публично оповестен конкурс на един етап за продажбата на 100% от капитала на “БДЖ – Товарни превози” АД, София, собственост на “Холдинг – БДЖ” ЕАД.

Срокът за подаване на обвързващи оферти е 15.00 часа на 135-ия ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник, а депозитът за участие е в размер на 20 млн. евро.

Бъдещият инвеститор ще трябва да поеме и социални ангажименти, които няма да подлежат на предоговаряне. Зза срок от 3 години той се задължава да запази средногодишния брой работници и служители, както и да поддържа разходите за труд на равнището, на което са те към датата на прехвърляне на собствеността.

Критериите, по които ще се оценяват офертите имат различна тежест. Размерът на предлаганата от участниците покупната цена ще носи 70 точки, а предложените от участниците инвестиции – 30 точки.

До конкурса се допускат два вида инвеститори – стратегически и финансови, като и към двете групи има сериозни изисквания.

Стратегическия инвеститор трябва да осъществява дейности по извършване на железопътни превози на товари за последните 10 години и да притежава лиценз за това. Размерът на приходите за всяка от последните три финансови години, за които има изготвени одитирани годишни финансови отчети, трябва да възлиза минимум на 400 млн. евро.

Финансовият инвеститор от друга страна трябва да управлява финансови активи и/или да притежава дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 1 млрд. евро, както и да има собствен капитал не по-малко от 20 млн. евро за последната финансова година.

До участие в конкурсната процедура не се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и лица, които имат непогасени, изискуеми публични задължения към българската държава, лица, които са в ликвидация, лица обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност, както и лица осъдени за банкрут.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg