Стартира програмата за обезщетяване на земеделците с унищожени посеви

451

От днес до 7 декември ще се изплащат държавните помощи, с които се компенсират земеделските производители за площи с напълно унищожени посеви вследствие на природни бедствия или на неблагоприятни климатични условия.

Това е решил на днешното си заседание Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от пресцентъра на фонда, цитирани от БТА.

Решено е максималният размер на годишното подпомагане по целевите субсидии на ДФ "Земеделие" да се увеличи от 130 000 на 150 000 лева.

Общият ресурс на държавната помощ, която предоставя фондът, възлиза на 7,5 млн. лева. По 35 лв. за декар пшеница и по 30 лв. за декар ечемик ще получат стопаните, чиито площи са били засегнати от сушата през тази година.

България е поискала одобрение от ЕС за отпускане на 100 млн. евро годишно за период от три години. Средствата ще се предоставят от националния бюджет за компенсиране на земеделски стопани при напълно унищожени насаждения от природни бедствия и неблагоприятни климатични условия.

На 17 октомври 2007 г. Европейската комисия официално разреши на България да прилага подпомагането, съобщават от фонд "Земеделие" и добавят, че това е най-бързата нотификация на държавна помощ, получавана някога от Евросъюза.

До 7 декември се удължава срокът за договаряне на средствата по Целевата субсидия за произведен и продаден неомаганен памук, отбрано и първо качество, както и по двата Целеви кредита за производство на пшеница - реколта 2007/2008 г. Първият кредит е за купуване на минерални торове, а вторият - е за купуване на семена.

Съгласно сега действащите указания крайната дата за подаване на документи по финансовите линии е 20 ноември. Чрез удължаването на сроковете се дава допълнителна възможност на стопаните да кандидатстват за финансиране, тъй като неблагоприятните климатични условия през октомври създадоха пречки за навременното завършване на кампанията, информират от ДФ "Земеделие".

Максималният размер на годишното подпомагане по целевите субсидии на фонда се увеличава от 130 000 на 150 000 лева.

Промяната е свързана с изискванията на ЕС за общата организация на пазара на животински продукти, въвеждането на системите за самоконтрол и гарантирането на добива на безвредни, висококачествени животински суровини.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg