Стартира Програмата за трансгранично сътрудничество България –Румъния 2007 – 2013 г.

690
Стартира Програмата за трансгранично сътрудничество България –Румъния 2007 – 2013 г.

На конференция днес в гр. Кълъраш, Румъния, стартира Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния 2007–2013 г.

На форума участваха Ласло Борбели, министър на развитието, благоустройството и жилищната политика на Румъния, Искра Михайлова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството на България, Колин Улф, началник на отдел “Териториално сътрудничество” в Главна дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия, както и представители на областни и местни администрации и неправителствени организации от двете страни.

“Днес подаваме сигнал към всички участници, които да подготвят и подадат жизнеспособни проекти и да изразходват 262 милиона евро – общата стойност на програмата”. Това каза министър Борбели по време на конференцията.

“Подготовката на програмата беше демонстрация на партньорство в най-добър вид, което е основна цел на Европейския съюз”, подчерта зам.-министър Михайлова в своето изказване. Тя допълни, че България и Румъния имат традиции в подготовката и изпълнението на проекти за трансгранично сътрудничество по програма ФАР от 2001 г. “Успехът им ни кара да смятаме, че проектите по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния също ще бъдат успешни”.

Програмата е в изпълнение на новата кохезионна политика на ЕС, насочена към сближаване на по-малко развитите държави членки, регионална конкурентоспособност и заетост и европейско териториално сътрудничество.

Стойността на Програмата е 262 млн. евро, от които 218 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 44 млн. евро са национално съфинансиране.

Приоритетни оси по Програмата са достъпност, околна среда, икономическо и социално развитие и техническа помощ.

По програмата за трансгранично сътрудничество могат да кандидатстват окръзите Нехединци, Долж, Олт, Телеарман, Кълъраш и Констанца от Румъния. От България избираеми са областите Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Плевен, Разград, Русе, Добрич и Силистра.

По Програмата могат да кандидатстват физически лица, предприятия, неправителствени организации, обществени и местни институции и организации.

По време на конференцията стана ясно, че през месец март тази година ще бъде публикуван “Наръчник на молителя”, през април - май ще бъдат обявени първите търгове по Програмата, а договорите се очаква да бъдат сключени до края на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg