Стартира процедура за избор на превозвач в железопътния транспорт

746
Стартира процедура за избор на превозвач в железопътния транспорт

Правителството одобри провеждането на процедура по реда на Закона за обществените поръчки за избор на превозвач за извършване на обществени превозни услуги в железопътния транспорт. Това е превозът на пътници на територията на България с бързи (междурегионални) и пътнически (крайградски и регионални) влакове при поемането на задължение за превоз и тарифно задължение, включително и превоз на пътници, на които е предоставено право на пътуване с намалени цени или безплатно. Действащият в момента договор за извършване на такива услуги, сключен между „Български държавни железници” ЕАД и министъра на транспорта, изтича на 1 януари 2009 г., посочват от правителствената информационна служба.

Кабинетът определи и условията при възлагане на извършването на обществената превозна услуга. Те включват компенсиране и субсидиране на пътническите превози, обект на задължение за обществени услуги при условията на Наредбата за възлагане и изпълнение на задълженията за извършване на обществени превозни услуги в жп транспорт и документацията за участие в процедурата. Предвижда се договорът за извършване на пътническите превози да бъде сключен за срок от 15 години. В документацията ще бъдат посочени изисквания за продължителност, редовност, капацитет и качество на предлаганата услуга и реда за тяхното отчитане; за периодичност, качество и обем на превозите; за повишаване качеството на услугата, включително чрез внедряване на пътническа информационна, билетоиздаваща и резервационна система, свързана с Европейската резервационна система и информационните системи на европейските железопътни предприятия и работа в реално време.

Данните показват, че годишно с железопътен транспорт се превозват около 33-35 млн. пътници. Обслужват се 678 гари в населени места на територията на цялата страна с 561 влака ежедневно. За извършването на тези превози са необходими над 500 вагона със седящи места, 70 спални вагона, 25 дизелови мотрисни влака, 75 електрически мотрисни влака и 200 локомотива.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg