Стартира второто издание на конкурса ESG Awards на PwC България

744
Стартира второто издание на конкурса ESG Awards на PwC България

© PwC / Съдържание от нашите партньори

Консултантската компания PwC България обяви старта на второто издание на конкурса си ESG Awards.
 
Инициативата ще отличи организации, които успешно въвеждат устойчиви бизнес практики, прилагат ефективни ESG стратегии и предлагат иновативни продукти и услуги с положително въздействие върху околната среда.
 
Конкурсът се провежда в 4 основни категории ─ „Стратегия“, „Иновации“, „Образователна програма“ и „Лидер в устойчивото развитие“.
 
В сравнение с миналогодишното издание, сега част от категориите са разширени, за да обхванат повече аспекти от новите ESG регулации и стандарти.
Категория „Стратегия“
 
Тази година категорията се фокусира върху отделните елементи на ESG и е разделена на 3 тематични секции (Е - Околна среда, S - Устойчиви социални политики, и G - Отговорно управление).
 
Участниците могат да кандидатстват в общо 8 специфични подкатегории:
 
„Е“ - Околна среда
 
1. Действия, свързани с промените в климата
2. Намаляване на индустриалното замърсяване
3. Съхраняване на водните и морските ресурси
4. Опазване на биоразнообразието
5. Преход към кръгова икономика
 
„S” - Устойчиви социални политики
 
6. Грижа за служители, косвено или пряко свързани с организацията
7. Ангажираност към заинтересованите страни
 
„G“ - Отговорно управление
 
8. Отговорно управление и вътрешни обучения
 
В зависимост от категорията журито ще оценява стратегии, проекти и постижения, насочени към подобряване на собствените екологични резултати на организациите (чрез смекчаване на отрицателните въздействия по отношение на климатичните промени и глобалното затопляне, на замърсяването на въздуха, водните и морските ресурси, биологичното разнообразие и екосистемите), прехода към кръгова икономика и др. Ще бъдат отличени и стратегии, свързани със служителите, заинтересованите страни и отговорното корпоративно управление.
 
Категория „Иновации“
 
Отличието в тази категория ще бъде за иновативни решения (продукти, услуги, технологии и процеси), насочени към устойчиво развитие и намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда. 
 
Категория „Образователна програма“ 
 
Наградата в тази категория ще бъде присъдена на организация, която провежда образователна кампания, програма или инициатива с цел повишаване на информираността относно ESG. 
 
Категория „Лидер в устойчивото развитие“
 
Отличието в тази специална категория е признание за индивидуалните заслуги на физически лица, осъществили впечатляваща промяна в областта на устойчивото развитие или зелената трансформация. 
 
Кой може да участва:
 
В ESG Awards могат да участват организации, опериращи на територията на Република България. В категория „Иновации“ могат да кандидатстват и стартъпи. Участниците трябва да представят стратегии, програми, продукти или услуги, внедрени през последните две години или подготвени за внедряване през 2023-2024 г. Няма ограничение за брой подадени кандидатури от една организация.
 
„Резултатите от първото издание на конкурса ни показаха, че темата ESG e важна както за бизнеса, така и за всички заинтересовани страни. Тази година отново целим да дадем гласност и да фокусираме вниманието върху съществения принос и положителната промяна, която организациите у нас осъществяват в сферата на устойчивото развитие. Крайната ни цел е да вдъхновим българския бизнес за сериозни действия, водещи към реална промяна“, коментира Албена Маркова, съдружник, Консултантски услуги Югоизточна Европа, PwC.
 
Участието в конкурса ESG Awards е безплатно. Крайният срок за кандидатстване е 10 август 2023 г. Жури от независими експерти в областта на ESG, сред които Ивайло Станчев, доц. д-р Маню Моравенов, Марина Стефанова, Саша Безуханова, Светлин Писленски и Теодор Радонов, ще оценява кандидатурите по специално разработена методология.
 
В първото издание на конкурса през 2022 г. се включиха близо 70 компании от 22 икономически сектора. Те подадоха близо 80 кандидатури в четирите конкурсни категории.
 
Победителите в ЕSG Awards 2023 ще бъдат обявени на официална церемония тази есен.
 
Повече информация за конкурса може да видите в официалния сайт на PwC.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg