Статистиката отчита дефлация от 0.6% през април

307
Статистиката отчита дефлация от 0.6% през април

© Pixabay

Индексът на потребителските цени се понижава с 0.6% през април 2020 г. спрямо предходния месец март. Годишната инфлация за април е 1.8%, показват данните на Националния статистически институт.

През април спрямо предходния месец най-силно са се повишили цените на облеклата и обувките (с 6.3%), следвани от хранителните продукти и безалкохолните напитки (с 0.9 на сто).

В почти всички останали сегменти се наблюдава спад на цените.


Най-силно поевтинява транспортът (с 6.8 на сто), най-вече заради спада в цените на горивата. Развлеченията и културните прояви (доколкото изобщо имаше такива през април заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса) са поевтинели с 3.6%, според НСИ.

Цените в сегмент жилища, вода, електроенергия, газ и други горива падат с 2.1 на сто.

При хранителните стоки през април 2020 г. се наблюдава спад на цените на следните стоки: хляб „Добруджа“ - с 0.9%, типов и ръжен хляб - с 1.3%, свинско месо - с 0.4%, мляно месо (кайма) - с 2.2%, риба - с 1.5%, замразена риба - с 0.3%, нискомаслено прясно мляко - с 0.3%, кашкавал - с 0.4%, извара - с 1.2%, млечни масла - с 2.9%, олио - с 0.2%, домати - с 0.6%, краставици - с 18.1%, листни зеленчуци - с 0.7%, леща - с 1.2%, шоколад и шоколадови изделия - с 1.8%, сладолед - с 5.7%, оцет - с 0.9%, сол - с 0.7%, минерална вода - с 0.3%, газирани напитки - с 1.5%, плодови сокове - с 1.2%, бира - с 0.1%.

Увеличение на цените е регистрирано при следните продукти: ориз - с 2.2%, брашно - с 1.4%, месо от едър рогат добитък - с 1.7%, агнешко и ярешко месо - с 1.0%, месо от домашни птици - с 0.5%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 0.8 и 2.0%, пълномаслено прясно мляко - с 0.9%, кисели млека - с 0.4%, сирене - с 3.4%, яйца - с 3.9%, маргарин - с 0.5%, ябълки - с 5.5%, цитрусови плодове - с 13.9%, зеле - с 31.5%, зрял лук и чесън - съответно с 20.2 и 24.2%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 12.6%, маслини - с 2.5%, гъби - с 2.9%, зрял боб - с 3.8%, картофи - с 10.9%, захар - с 4.7%, кафе - с 1.5%, чай - с 1.1%, ракии - с 1.6%, вина - с 0.6%.

През април 2020 г. цените на лекарствените продукти и на лекарските услуги са се увеличили съответно с 0.4 и 0.3%. При цените на стоматологичните услуги увеличението е 0.1%, а при цените на услуги на лаборатории за медицински анализ увеличението е 0.2%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg