Ставаме сътрудници с Русия, изнасяме наши вина на руския пазар

400
Ставаме сътрудници с Русия, изнасяме наши вина на руския пазар

Днешният форум е поредното доказателство за готовността и желанието както на България, така и на Русия да активизират износа на български вина за руския пазар. Министерство на земеделието и горите подкрепя развитието и осъществяването на бъдещо ползотворно сътрудничество между двете страни в сферата на винопроизводството и износа на български качествени вина. Това каза днес заместник-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев по време на конференцията „Перспективи на българския износ на вино на руския пазар”, която се проведе в Пловдив.

Руският пазар е един от най-бързо развиващите се пазари на вино в света. Тази тенденция се наблюдава особено силно през последните години, което предоставя отлични възможности за българските винопроизводители. Руският е традиционен пазар за нашите бутилирани и наливни вина. През последната година износът на български вина в Руската федерация отбеляза значителен ръст, посочи зам.-министър Пейчев. Общо 72 349 хил. литра български вина са изнесени за руския пазар през миналата година, като най-голям дял заема бутилираната продукция с обем от 58 554 хил. литра.

Делът на Русия към общия износ на български вина през 2006г. достига 64%. От началото на тази година до месец април българския износ на вина е нараснал с 20% в сравнение с 2006 г., подчерта зам.-министър Пейчев. Според прогнозите, ако България запази тези показатели, в края на годината може да заеме първо място сред вносителите на вина в Руската федерация. По време на конференцията зам.-министър Димитър Пейчев призова винопроизводителите да се възползват от средствата по Програмата за развитие на селските райони, която дава много големи възможности за подпомагане в този сектор.

Днес беше решено Инициативната група на българските винопроизводители да прерасне в Работна група с участието на българската администрация в лицето на Министерство на земеделието и горите, Министерство на икономиката и енергетиката, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Национална лозаро-винарска камара и Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки.

На конференцията българските винопроизводители поискаха повече информация за изискванията и стандартите за износ на вина в Русия поради факта, че те се различават по някои показатели с европейското законодателство. Поставени бяха и въпроси по отношение на транспорта и логистиката на българските вина за Русия, както и качеството на нашата продукция и цената й за руския пазар.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg