Ставаме страна по споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Македония

429
Ставаме страна по споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Македония

ЕП одобри присъединяването на България и Румъния към Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Бивша югославска република Македония.

С 440 гласа "за", 18 "против" и 7 "въздържали се", Европейският парламент прие днес резолюция, с която одобрява сключването на протокол към Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Бивша югославска република Македония, с което България и Румъния стават страна по въпросното споразумение.

Днес Европейският парламент одобри на пленарната си сесия в Страсбург сключването на Протокол към Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейските общности и техните държави членки, от една страна, и Бивша югославска република Македония, от друга страна, за да се вземе предвид присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Бивша югославска република Македония е подписано чрез размяна на писма на 9 април 2001 г. в Люксембург и е в сила от 1 април 2004 г. Предвид присъединяването на България и Румъния към ЕС на 1 януари 2007 г., на 23 октомври 2006 г. Комисията беше упълномощена да започне преговори с Бившата югославска република Македония за сключване на Протокол към Споразумението за стабилизиране и асоцииране, който да вземе предвид двете нови държави-членки. Бяха проведени общо четири кръга преговори, на 27 октомври 2006 г., 27 ноември 2006 г., 29 март 2007 г. и на 11 май 2007 г.

Приложено е изказването на българския депутат в ЕП Маруся Любчева по дебата относно годишния доклад на Европейската инвестиционна банка за 2006 г. от пленарното заседание на 22.04.2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg