Стефан Воденичаров - новият председател на НСИП

846
Стефан Воденичаров - новият председател на НСИП

Днес, 13 май 2008 г., се проведе първото заседание на новоучредения Национален съвет по икономическа политика (НСИП) при УС на БСК.

Съветът бе създаден с решение на ХІІІ-ото Общо събрание на БСК, проведено на 6 март т. г.

Основната цел на първото заседание на НСИП бе да бъде избрано ръководство на Съвета и да бъде одобрена организационната структура на дейността му.

Участниците в днешното заседание избраха за председател на НСИП член-кореспондент проф. Стефан Воденичаров – председател на Общото събрание на Българската академия на науките, директор на Института по металознание при БАН и съпредседател на Сдружение "Българска отбранителна индустрия".

Проф. Воденичаров е ръководител на работната група по изпълнение на програмата за целостта на корпусите на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”. Внедрил е интелигентни боеприпаси за защита, които в момента се използват успешно за защита в Европа, Америка, Близкия Изток и Азия. Организирал е асоциирането на българската отбранителна индустрия към Европейската отбранителна асоциация и Европейската отбранителна агенция.

В изказването си непосредствено след избирането му за председател на НСИП проф. Воденичаров изтъкна, че без иновации не може да се гради модерна икономика. В тази връзка, новоизбраният председател на НСИП заяви, че първата задача на Съвета ще бъде активна работа по промяна на нормативната база, насърчаваща иновациите и приложните научни изследвания.

Според проф. Воденичаров, необходимо е, също така, да се възстанови т. нар. ведомствена наука, която през годините на прехода беше унищожена и това нанесе сериозни щети на икономиката, като цяло. „Трябва да намерим и най-точната формула за публично-частно партньорство по отношение въвеждане на иновации в производството”, каза още проф. Воденичаров и призова: „Да забравим изминалите 18 години и да гледаме напред, към реално приложение на Лисабонската стратегия у нас!”.

На днешното заседание беше приет Правилник за устройството и дейността на НСИП, в който е записано, че Съветът обсъжда и анализира актуални за развитието на българската икономика проблеми, тенденции и явления, въздействащи на развитието на конкурентоспособността, човешките ресурси, индустриалните и трудови взаимоотношения.

Съветът се състои от 80 души, избрани измежду членовете на БСК, и е с мандат от 5 години. НСИП ще провежда редовни заседания най-малко два пъти годишно.

Бяха определени, също така, и участниците в изградените към Съвета осем тематични комитета, както следва:

1. Комитет по индустриална политика,
2. Комитет по данъчна политика,
3. Комитет по търговска политика,
4. Комитет по регионална политика,
5. Комитет по инфраструктурна политика,
6. Комитет по екополитика,
7. Комитет по наука и иновации,
8. Комитет човешки ресурси и индустриални отношения.

Снимка: БСК

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...