Стоки за 14 млрд. лв. сме изнесли за ЕС през периода януари - юли

575
Стоки за 14 млрд. лв. сме изнесли за ЕС през периода януари - юли

През периода януари - юли 2012 г. износът на България за ЕС намалява с 0.6% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 13.8 млрд. лв.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.4% от износа за страните - членки на ЕС.

През юли 2012 г. износът за ЕС се увеличава с 0.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.2 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС за периода януари - юли 2012 г. се увеличава с 12.3% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 17.1 млрд. лв. по цени CIF.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През юли 2012 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, нараства с 3.3% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юли 2012 г. е отрицателно и е на стойност 3.34 млрд. лв.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 2.66 млрд. лв.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите седем месеца на 2012 г., в сравнение със същия период на предходната година, най-голям ръст (40.6%) е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-голям спад (30.8%) - при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (52.9%) е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а намаление се наблюдава единствено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” - (4.1%).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg