Стокообменът достига 14.7 млрд. лв. за първото тримесечие

374
Стокообменът достига 14.7 млрд. лв. за първото тримесечие

Като цяло през първите три месеца на настоящата година, по предварителни данни, общият стокообмен на страната както с европейски, така и с трети страни очертава ръст, в сравнение със стойностните обеми, реализирани през първите три месеца на предходната година.

Увеличението е с 13.7% и като абсолютна стойност стокообменът достигна 14.7 млрд. лева, съобщава НСИ.

Степента на покритие (cover rate - отношение на стойностния обем на износа към стойностния обем на вноса в %) през първите три месеца на т. г. отбелязва намаление, в сравнение с индекса за първото тримесечие на 2006 г. с над 7% и е само 61%.

През първото тримесечие на 2007 г. са изнесени стоки за 5.5 млрд. лева. Спрямо същия период на 2006 г. износът се увеличава с 6.2%. Месечните стойностни обеми на износа през т. г. са по-големи от съответните месечни обеми на предходната година.

Внесените от началото на годината стоки (по цени CIF) са за 9.1 млрд. лева. Тенденцията вносът да е по-голям от износа се запазва, като през разглеждания период стойността на внесените стоки е по-голяма от стойността на изнесените стоки в значително по-голяма степен от предходните години. Спрямо обема на реализирания внос през първите три месеца на 2006 г. вносът през 2007 г. се увеличава с 18.8%.

През всеки от трите месеца на 2007 г. стойността на вноса е по-голяма от съответните месечни стойности на 2006 година.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 3.6 млрд. лева. По цени FOB/ FOB отрицателното салдо възлиза на 3.1 млрд. лева.

През последните години като основен партньор на България при износа се налагат Германия, Италия, Турция, и Гърция, които формират 44% от общия стойностен обем на изнесените стоки. Като значими наши партньори се очертават и Белгия, Франция, Румъния, Испания, САЩ и Сърбия. През първите месеци на 2007 г. за тези 10 страни са изнесени над 68% от българските стоки.

При вноса през 2007 г. основни партньори на България са Германия, Русия и Италия. Стойността на внесените от тези страни стоки е 34% от общия внос на България. Вносът от Русия през това тримесечие намалява с над 17%, в сравнение с първото тримесечие на м. г.

Освен посочените 3 страни значителен внос е реализиран и от Турция, Гърция, Украйна, Австрия, Румъния, Франция, Холандия и Китай. От тези 11 страни са внесени 70% от стоките.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...