Стокообменът ни се сви с 33%

643
Стокообменът ни се сви с 33%

Външнотърговският стокообмен на Република България за периода януари - юни 2009 г. по предварителна оценка възлиза на 26.6 млрд. лв. по текущи цени. В сравнение с предходната година намалението е с 33.4%.

През първото полугодие са изнесени стоки за 10.6 млрд. лв. и спрямо съответният период на 2008 г. износът е намалял с 30.3 %.

Внесени са стоки (по цени CIF) за 16 млрд. лв., или с 35.3 % по-малко от предходната година. Тенденцията вносът да е по-голям от износа се запазва. Стойността на внесените стоки е с 51.7 % по-голяма от стойността на изнесените, но намалението на стойностните обеми спрямо предходната година при вноса са по-значими.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 5.5 млрд. лв., което е с 4.1 млрд. лв. по-малко от салдото за първото полугодие на 2008 г. поради намаления износ и внос на стоки. По цени FOB/ FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) отрицателното салдо за първото полугодие на 2009 г. възлиза на 4.7 млрд. лв..

Запазва се тенденцията от последните години основен търговски партньор на страната ни да бъде Европейският съюз. Повече от половината от стокообмена на страната е с ЕС. Над 64 % от стоките, които изнася България, са насочени за Общността, а внесените стоки са почти 60% от стойността на общия внос.

Външнотърговското салдо на страната с ЕС е отрицателно, като вносът превишава износа с 2.8 млрд. лв.. Стокообменът на страната ни с трети страни в размер на 10.2 млрд. лв. и бележи спад от 39.6%, спрямо съответният период на предходната година, като износът намалява с 37.5%, а вносът с 40.7%.

Основните ни търговски партньори са Русия, Турция, Украйна и Китай, които формират почти 53% от стокообмена ни с третите страни.

Износът за Украйна и Турция е спаднал с 56%, за Русия е намалял с 40%, за Китай с 30%, а за Македония намалява с почти 27%. Вносът от тези страни също е по-малко. Намалението на вноса от Украйна e с 56%, от Македония с 55%, а от Русия с над 42%.

На фона на останалите страни намалението на вноса от Китай е по-малко с 1/4, от Турция с 1/3. С изключение на Македония с всяка от посочените страни салдото ни е отрицателно. Като общо външнотърговското салдо ( износ FOB внос CIF) на България с третите страни е отрицателно и възлиза на 2.7 млрд. лв..

Експортът на България за третите страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация показва, че през първото полугодие на 2009 година в сравнение със същият период на 2008 година са изнесени в повече стоки от групата „Храни и живи животни". При останалите стокови групи се наблюдава намаление на износа, като най- голям е спадът при износа на „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) " и „Минерални горива, масла и подобни продукти".

При вноса най - голям е спадът на „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" и на „Артикули, класифицирани главно според вида на материала".По-малко намаление са наблюдава в групите „Минерални горива, масла и подобни продукти", „Машини, оборудване и превозни средства". Наблюдава се увеличение на вноса при групите „Храни и живи животни" и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg