Стоковите борси вече ще извършват дейност само с лиценз

939
Стоковите борси вече ще извършват дейност само с лиценз

За извършване на дейност като стокова борса се изисква да е получен лиценз. Това е записано в промени в Закона за стоковите борси и тържищата, които народните представители приеха на първо четене. В момента за извършване на такава дейност се изисква да е получено разрешение при условията и по реда на Закона за стоковите борси и тържища.

Според вносителя на проекта, Министерския съвет, целта на промяната е да се повиши прозрачността при търговията на едро с храни и цветя, тъй като през последните години се наблюдава тенденция на нарастване на нерегламентираните места за търговия на едро с храни.

Съществуването на подобни места създава предпоставки за заобикаляне на действащото законодателство, в т. ч. данъчното, както и предпоставки за нелоялна конкуренция между търговците на едро с храни на вътрешния пазар, пише още в мотивите към законопроекта.

Предвиден е преходен период от шест месеца от датата на влизане в сила на закона, за лицата, които не са регистрирани като стоково тържище или пазар на производителите и извършват търговия на едро с храни и цветя, с оглед привеждане на дейността им в съответствие с новите изисквания. Също в шестмесечен срок тези, които имат разрешение за извършване на тази дейност трябва да подадат документи за лицензиране по новата процедура, предвидена в закона.

Въвежда се изискване търговия на едро с налични храни и цветя да се извършва само на стоково тържище и/или пазар на производителите. В обхвата на това изискване не попадат: търговските обекти, представляващи магазин или вериги от магазини за самообслужване за продажба на едро и дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице; сделките между производител, включително чрез посредник, и преработвателно предприятие или вносител и преработвателно предприятие; директните доставки до обекти за продажби на краен потребител и седмичните пазари.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg