Столичен автотранспорт с положителен финансов резултат за 2006-та година

819
Столичен автотранспорт с положителен финансов резултат за 2006-та година

Компанията "Столичен автотранспорт" ЕАД завърши изминалата 2006-та година с положителен финансов резултат на фона на реализираната загуба в размер на 6 млн. лева година по-рано, заяви изпълнителният директор на дружеството инж. Асен Добранов пред БТА.

Натрупаната загуба преди две години бе плод на резкия скок на цените на горивата, а ликвидирането й стана с мерки, някои от тях и непопулярни - като освобождаването на административен и на обслужващ персонал, обясни Добранов. Пред компанията като проблем продължава да стоят незаетите 160 места за шофьори на автобуси.

Според инж. Добранов липсата на кандидати се дължи главно на ниските възнаграждения - средната заплата на шофьор в "Столичен автотранспорт" ЕАД е 650 лева.

Почти всички напуснали шофьори се ориентират към същата професия, но в строителния бранш, където заплатите са много по-високи. “Има случаи и наши кадри да търсят реализация зад граница - в Испания, където заплатата е около 1200 евро”, каза Асен Добранов.

Засега обаче това не е практика, но с освободения от членството ни в ЕС пазар на труда, това може да се превърне в често срещано явление.

От 700 автобуса, които се движат по софийските улици, около 150 от тях чакат основен ремонт, допълни инж. Добранов.

Десет процента от автопарка се движат с метан, а други 60 автобуса са оборудвани за това, но се чака изграждането на газостанции в гаражите "Земляне" и "Малашевци", тъй като такава в момента съществува само в "Дружба".

Освободеният финансов ресурс от разликата в цената на използваните горива може да бъде използван за подобряване на сервизното обслужване на автопарка, каза инж. Добранов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...