Столична община на път да получи кредитен рейтинг BBB догодина

429
Столична община на път да получи кредитен рейтинг BBB догодина

Столичната община очаква в началото на следващата година "Стандарт енд Пауърс рейтинг груп" да й присъди кредитен рейтинг ВВВ, съобщи заместник-кметът по финанси на София Минко Герджиков, цитиран от БТА. Столичната община получи кредитен рейтинг ВВ+ (инвестиционен) от агенцията през май тази година, припомни той, като признание за подобрения инвестиционен климат и финансово състояние.

Тазгодишният бюджет на София е 675 млн. лева, каза Герджиков. 40 млн. лева е преизпълнението му в частта на собствените приходи. Причината за това са събраните стари вземания (27 млн. лв) и увеличената такса за издаването на строителни разрешителни (13 млн. лв.).

Минко Герджиков посочи, че преминаването на данъчни служби в града към Столичната община през 2005 г. е един от факторите, които са допринесли за събираемостта. През същата година е започнала и продажбата на общински терени и имоти на пазарни цени. През 2006 г. са регистрирани най-добрите резултати от работата на данъчните служби до момента.

Собствените приходи на Столичната община през 2003 г. са били 175 млн. лева, през 2005 - 251 млн. лв., през миналата - 331 млн. лв., а през тази са планирани - 388 млн. лв., които ще бъдат изпълнени още в края на този месец.

За четвърта поредна година Сметната палата заверява одита на Столична община без забележки, съобщи заместник-кметът по финанси. Прогнозата на Герджиков за бюджета на София през следващата година е той да е около 750 млн. лв. - бюджетна субсидия и собствени приходи.

През 2008 година няма да се повишават местните данъци и такси, обеща Герджиков. А Столичната община ще разчита на повишаването на събираемостта на задълженията. Според Минко Герджиков влизането в експлоатация на новопостроените сгради ще повиши приходите от данък "сгради".

Герджиков прогнозира, че собствените приходи на общината ще се повишат още след преотстъпването на парите от патентният данък от държавата на общините. Събираните до момента пари от този данък са 80 млн. лева, а 20 процента от тях са от Столичната община, каза Герджиков.

Столичната община очаква сериозни постъпления и от продажбата на общински фирми - "Трамкар" (минимална цена 25 млн.лв.), "Слатина Булгарплод" (минимално 75 млн. лв.), "Улично осветление" (минимално 8 млн. лв.).

Получените пари ще се инвестират основно в инфраструктура, каза Герджиков и посочи два от приоритетите - пробивите "Ген. Данаил Николаев" и "Тодор Каблешков". През следващата година общината ще довърши участъка от "Интерпред" до "Младост 1" на
софийското метро, след което ще бъде пусната цялата отсечка от станция "Сердика" до "Младост 1".

С пари от европейските структурни фондове ще се изграждат участъците на метрото от РУМ "Лозенец" до надлез "Надежда" и от "Младост 1" до "Терминал 2" на летище "София". От бюджета на Столичната община тази година са изразходвани 15 млн. лв. за подмяната на дограмата на 40 училища и детски градини.

През следващата година ще бъдат дадени също толкова пари, с което ще завърши подмяната на дограмата. В същото време общината ще инвестира в подмяната на водопроводните системи и спортните съоръжения в училищата, подчерта заместник-кметът по финанси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg