Столичната Топлофикация – държавна или общинска?

676
Столичната Топлофикация – държавна или общинска?

Кой ще поеме изцяло отговорността за собствеността и управлението на Топлофикация - София - общината или държавата? Въпросът продължава да стои на дневен ред.

Днес министърът на икономиката Петър Димитров спази обещанието си от петък и с писмо до столичния кмет и до Общинския съвет заяви, че държавата е готова да подкрепи увеличение на капитала на Топлофикация - София с 55 млн. лв. за сметка на Столичната община.

Тези пари ще отидат за погасяване на дълговете към „Булгаргаз", като в замяна общината ще получи нови акции в дружеството. Готовността на държавата за подобна развръзка обаче е под три условия, едно от които отново е банките-кредиторки по държавно гарантираните заеми на Топлофикация - София да се съгласят с увеличението на капитала.


В случай, че Столичната община не поеме тези ангажименти, държавата е готова да гарантира осигуряването на топлинна енергия за софиянци, като придобие безвъзмездно акциите на общината в Топлофикация - София АД.

Безвъзмездно, защото през 1994 г. държавата пък е прехвърлила безвъзмездно на общината 100% от акциите на дружеството и сега е недопустимо тя да плаща за тези акции, се казва още в министерското писмо.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg