Столичният общински съвет ще гласува балансовите отчети на 26 общински дружества

760
Столичният общински съвет ще гласува балансовите отчети на 26 общински дружества

На утрешното си заседание Столичният общински съвет ще гласува балансовите отчети и бизнес плановете на 26-те общински дружества. В доклада на заместник-кмета по финанси на Столичната община Минко Герджиков се предлага отчетите на седем от тях да не бъдат приети.

Поради неефективно управление на "ДЦ 1-София" ЕООД и "ДЦ 26-София" ЕООД, община предлага на съветниците да не приемат годишните финансови отчети на двете дружества. Предлага се и да не се приемат годишните финансови отчети и да не се освобождават от отговорност членовете на Съвета на директорите на "Трамкар" ЕАД, "ВиК-София" ЕАД, "Озеленяване" ЕАД и "Софийски имоти" ЕАД.

На общинската фирма "Галатея-2002" ЕАД се предлага да бъде приет годишният финансов отчет, но да не бъде освободен от отговорност Съветът на директорите. В предложението на общината се иска и изготвянето на нови актуализирани бизнес планове за тази година от "Софийски имоти", "Егида-София" ЕАД, "Пазари Изток" ЕАД, "Пазари Юг" ЕАД и "Галатея-2002", съобразени с предмета на дейност и пазарните условия.

Годишният финансов отчет на "Столичен електротранспорт" ЕАД да бъде приет, предлагат от общината, като от отговорност да бъдат освободени членовете на Съвета на директорите, без бившият изпълнителен директор Йордан Василев до приключването на следствието срещу него.

Столичната община отчита 10.833 млн. лв. печалба от общинските дружества, а загубата от "Трамкар" ЕАД и "Галатея-2002" ЕАД е 943 000 лв. Балансовата загуба на смесеното дружество "Топлофикация" АД е 15 млн. лв. Общият оборот на общинските фирми за миналата година е 270.663 млн. лв. Притежаваните активи от общинските дружества са в размер на 373.860 млн. лв. Към края на миналата година дружествата имат вземания за 16.541 млн. лв. и задължения за 49.103 млн. лв.

За миналата година средната работна заплата в общинските дружества е била 524 лева, като в тях са заети общо 8720 служители. Най-висока е средната месечна заплата в "ДЦ 2" ЕООД - 800 лева, в "Софийски имоти" ЕАД - 765 лева и в "Столичен електротранспорт" ЕАД - 744 лева. Най-ниски са средните месечни заплати за миналата година в "БКС-Център" ЕАД, "ДЦ 1" ЕООД и "Озеленяване" ЕАД.

Дружеството "Топлофикация-София" има приходи от 365.765 млн. лв, вземания за 287.582 млн. лв. и задължения за 312.884 млн. лв. В дружеството работят 2420 служители, а средната работна заплата е 674 лв. Рентабилността на приходите е минус 4.10, се посочва в документа.

От останалите общински фирми под единица и с отрицателен резултат на рентабилност на приходите са посочени "Озеленяване" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД, "БКС-Център" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Трамкар" ЕАД и "Галатея-2002" ЕАД. Най-висока рентабилност на приходите за миналата година показват дружествата, стопанисващи общинските пазари.

На утрешното си заседание съветниците ще гласуват и решение за одобряване на финансовите отчети за миналата година на общинските дружества в ликвидация. Предложението на Столичната
община е да бъдат приети отчетите на "Отдих и туризъм-Банкя" ЕАД, "Оборище" ЕООД, "Стоматологичен център 13-София" ЕООД, "Стоматологичен център 18-София" ЕООД, "Красна поляна" ЕООД, "Медико-техническа лаборатория 16-София" ЕООД, "Дентален център 5-София" ЕООД и "Дентален център 12-София" ЕООД.

Общината предлага да не бъдат одобрени годишните финансови отчети и да не бъдат освобождавани от отговорност Съветите на директорите на общинските дружества в ликвидация "Метрострой" ЕАД, "Дентален център 15-София" ЕООД, "Медико-техническа лаборатория 2-София" ЕООД и "Столичен медицински холдинг" ЕАД.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg