Столицата с три предложения по ОП „Околна среда 2007-2013 г.” за 1.5 млн. лв.

390
Столицата с три предложения по ОП „Околна среда 2007-2013 г.” за 1.5 млн. лв.

Столична община внесе три предложения по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” по приоритет на Ос 1 за финансиране на проекти. Предложенията са за техническа помощ, с която да бъде изготвен инвестиционен проект за изграждане на канализация в местностите Манастирски ливади - изток в район Триадица, Кръстова вада – изток в район Лозенец и Гърдова глава в район Витоша, каза зам.-кметът на Столична община Ирина Савина.

Общата стойност на проектите е 1.5 млн. лв. Разработката им ще даде възможност на общината да кандидатства за финансиране с готов работен проект за изграждане на канализация в тези местности, уточни Савина.

Подаден е и проект за оползотворяване на геотермалната и слънчева енергия от обекти на общината. Предложението е към финансов механизъм на Европейско икономическо пространство към Министерството на финансите. Проектът включва няколко етапа - обследване и описание на съществуващия геотермален ресурс, идентификация на ползвателите на геотермалната енергия, оценка на теоретичния и технически потенциал на геотермалните извори и слънчева енергия, прединвестиционни проучвания на предварително селектирани обекти, изготвяне на работни проекти.

Според Ирина Савина реализацията на проекта е от изключителна важност за Столична община, защото е насочен към защита на околната среда чрез намаляване на замърсяването и насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници.

В момента общината разработва и проектно предложение по Оперативно програма „Околна среда 2007-2013 г.” за финансиране на изграждане на отвеждащ канализационен колектор към главен клон І на Бояна. Строителството му е етап от изграждането на канализация в квартал „Бояна“, посочват още от пресцентъра на общината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg