Стопанската камара предлага преразглеждане на затварянето на ядрените мощности

325
Стопанската камара предлага преразглеждане на затварянето на ядрените мощности

Българската стопанска камара предлага упълномощените български представители да изразят официална позиция на страната за необходимостта от предприемане на конкретни стъпки от всички политически нива в ЕС за преразглеждане на клаузите в присъединителните договори с някои от новите страни-членки за затваряне на ядрени мощности (в т. ч. III и IV реактор на АЕЦ Козлодуй).

Става дума за ядрени мощности с доказана и верифицирана безопасност пред компетентните европейски и международни органи. Преди няколко дни камарата е представила на Министерството на икономиката и енергетиката писмо на президента на BUSINESSEUROPE (The Сonfederation of European Business) във връзка с днешния Съвет по енергетика на ЕС, съобщи пресцентърът на камарата, цитиран от БНР.

В писмото си до министерството камарата предлага изразените от BUSINESSEUROPE позиции да бъдат подкрепени по официален път от упълномощените български представители. В писмото на BUSINESSEUROPE във връзка със Съвета по енергетика се посочва, че Европейската комисия е направила важна стъпка, когато е подчертала в своя Проект за пояснителна ядрена програма, интереса от ядрена енергия и условията за защита на икономиката и климата.

Имайки предвид голямото производство на ядрена енергия и обновяването на съществуващите ядрени централи, може да кажем, че е дошло времето да бъде обърнато необходимото внимание на ядрената енергия, което тя дълго не е получавала в дискусиите по енергийната стратегия, пише в писмото.

BUSINESSEUROPE вярва, че отвореният и добре информиран дебат по ядрената енергия, трябва да бъде въведен на дневен ред и сме готови да съдействаме в това отношение. Ядрената енергия, произведена по начин, който не замърсява околната среда с въглероден двуокис, в 13 страни от ЕС, представлява 32 на сто от електрическата енергия на ЕС, пише в писмото. Според организацията от съществена важност е да се позволи на ядрената енергия да се конкурира с други източници на ниско-въглеродно генериране на енергия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg