Стопанската конюнктура в страната през юли остава благоприятна

335
Стопанската конюнктура в страната през юли остава благоприятна

Стопанската конюнктура в страната през юли остава благоприятна, съобщава НСИ. Общият показател на бизнес климата сe понижава с 0.5 пункта спрямо юни, но е само с 1.2 пункта под достигнатия през февруари и март 2007 г. дългосрочен максимум (50.7%) за последните 13 години.

Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се покачва с 0.9 пункта през юли и за трети пореден месец достига нов дългосрочен максимум (52.3%) от 1994 г. насам. Оптимистични са оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия, като очакванията им за следващите шест месеца са то да се запази същото (55.9% от предприятията) или да се подобри (43.1%).

През периода април - юли 2007 г. излишъкът от мощности се увеличава, а средното натоварване в промишлеността се оценява на 70.4%, което е с 3.6 пункта под априлското равнище. Същевременно обаче оценките за конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния, така и на външния пазар, вкл. и на пазара в страните от Европейския съюз, се подобряват в сравнение с три месеца назад. По-оптимистични са и очакванията на стопанските ръководители за износа през следващите три месеца.
По отношение на продажните цени повечето промишлени предприятия (79.8%) предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. През юли 2007 г. повишеният оптимизъм в оценките за настоящото бизнес състояние и в очакванията за шест месеца напред покачва равнището на "бизнес климата в строителството" с 3.1 пункта спрямо предходния месец и е само с 2.6 пункта под дългосрочния максимум за последните тринадесет години. Стопанските ръководители очакват да запазят същата строителната активност през следващите три месеца. За периода от април до юли са подобрени и оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) - от 5.6 на 5.9. Същевременно обаче има известно увеличение в броя на клиентите със закъснения в плащанията.

През последния месец над една трета от предприятията са посочили конкуренцията в бранша и финансовите проблеми като фактори, затрудняващи дейността им.

Търговия на дребно. Стопанската конюнктура в търговията на дребно остава благоприятна, независимо че съставният показател "бизнес климат" през последния месец пада с 2.4 пункта. Това се дължи на по-умерените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията. Подобно изместване на мненията се наблюдава и по отношение на очакванията за поръчките към доставчици и обема на продажбите през следващите три месеца.

Конкуренцията и недостатъчното търсене остават основни фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, посочени съответно от 46.2 и 39.3% от предприятията.
По отношение на настоящото движение на продажните цени в търговията на дребно оценките са, че има повишение. Очакванията за следващите три месеца са тези цени да се задържат.

Услуги. През юли 2007 г. съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" е с 5.0 пункта под юнското си равнище. Това понижение е резултат от изместването на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на "същото" състояние. Същата умереност се наблюдава и в мненията им за търсенето на услуги и за заетите в сектора.

Конкуренцията в бранша продължава да е с най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи дейността на предприятията, но през последния месец се засилва негативното влияние и на фактора "слабости в икономическото законодателство".

По последни данни от бизнес анкетите около 72% от мениджърите предвиждат през следващите три месеца цените на услугите да се запазят.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg